Bij dodelijk ongeluk in Australië betrokken Jade uit Nieuwerkerk weer in Nederland

Jade Belt met vrienden in Australië
Jade Belt met vrienden in Australië © Famile Jade Belt
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - De 21-jarige Jade Belt uit Nieuwerkerk aan den IJssel, die eind oktober crashte met haar auto in Australië, is sinds zondag weer thuis. Dat meldt een vriend van de familie. Bij het ongeluk kwamen twee reisgenoten om het leven.
'Ze heeft nog een gebroken hand en blauwe plekken op haar lichaam. Dus lichamelijk gaat het een stuk beter, maar de emotionele schade is nog groot,' vertelt Bennie de Jong aan Omroep West.
'Ze zit nog in een rollercoaster vanaf het moment dat het gebeurde. De klap is dus nog niet gekomen. Hopelijk gaat ze de komende weken alles verwerken.'

Gewonden en doden

Het ongeluk gebeurde 22 oktober op de Great Northern Highway, bij Pardoo in Australië. Jade en een vriendin raakten bij het eenzijdige ongeval gewond. Een 24-jarige Duitser en 20-jarige Nederlandse kwamen om het leven. De vriendin ligt nog in het ziekenhuis en moet geopereerd worden. Ze is volgens De Jong wel buiten levensgevaar.
De Jong: 'Jades familie is ook helemaal ontdaan. Haar vader is meteen na het ongeluk naar Australië gevlogen. En uiteraard zondag met haar terug naar Nederland. De familie is heel blij dat ze thuis is gekomen, maar denken ook aan de andere families. Zij zien hun kind niet meer in levende lijve.'

Mogelijke gevangenisstraf

Het ongeluk krijgt mogelijk nog een staartje voor Jade. Zij wordt als bestuurder van de wagen mogelijk aangeklaagd door justitie vanwege roekeloos gedrag en het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Ze riskeert een maximale gevangenisstraf van maximaal twintig jaar, waarvan de proceskosten kunnen oplopen tot zo’n 100.000 euro.
'Jade heeft haar paspoort teruggekregen, zodat ze ook naar Nederland kon komen. Maar ze verkeert nog steeds in onzekerheid. De politie onderzoekt de zaak nog en het is afwachten wat daaruit komt. De resultaten kunnen volgende week komen, maar ook pas over enkele weken. We weten het gewoon niet,' aldus De Jong.

Crowdfundactie

De familie is een crowdfundactie gestart om de kosten te kunnen bekostigen. Het exacte bedrag wil De Jong niet geven, maar het zou wel gaan om enkele tienduizenden euro’s. Ongeveer tweederde van dit bedrag is al uitgegeven aan advocaat-, reis- en verblijfskosten.
De Jong: 'De actie is niet alleen bedoeld voor Jade, maar ook voor de slachtoffers en hun nabestaanden. We hoorden dat de familie van een van de overledenen één vliegticket vergoed heeft gekregen. Terwijl ze met z'n vieren naar Australië zijn gegaan om afscheid van hun kind te nemen. Dat is ongelooflijk triest om te horen. Met de crowdfundactie hopen we ook de andere families te kunnen ondersteunen.'