Instellingen

Verdachte moord Rose Sulaiman 'is een lieve man', zegt buurvrouw in Benthuizen

Rose Sulaiman
Rose Sulaiman © Politie
Het dorp loopt uit voor de opgraving van het lichaam vna Rose Sulaiman (foto's: Politie)
Het dorp loopt uit voor de opgraving van het lichaam vna Rose Sulaiman (foto's: Politie)
Onderzoek in de beerput naast oude woning Rose Sulaiman
Onderzoek in de beerput naast oude woning Rose Sulaiman © Politie
BENTHUIZEN - Benthuizen houdt zich stil na de arrestatie dinsdagochtend van Bart den D.. De 46-jarige Benthuizenaar wordt verdacht van de moord op zijn Thaise vrouw, Rose Sulaiman (36), in Thailand in 2007.
'We wisten wel waar de man van verdacht werd, vanwege de televisie-uitzending van Peter R. De Vries. Maar dat is ook al weer zo lang geleden dat we het eigenlijk al weer waren vergeten,' zegt een buurvrouw van Den D. over de cold case-zaak.
De van oorsprong Maleisische Sulaiman was getrouwd met Den D., en ze woonden met hun zoontje in Ranong (Thailand). In november 2007 belde Rose Sulaiman haar moeder dat ze binnen een week naar huis zou komen, in Maleisië. Als na een week niet thuis zou zijn, moest haar moeder de politie bellen. Het was het laatste teken van leven dat van haar werd vernomen.

Naar Nederland

Na de plotselinge verdwijning van zijn vrouw vertrok Den D. in december van dat jaar met hun zoontje uit Thailand en keerde terug naar Nederland. Rose is naar haar ouders gegaan, was het verhaal dat hij in Thailand vertelde.
Een jaar later, op 10 oktober 2008, werd het stoffelijk overschot van Rose door de nieuwe bewoners gevonden in een afgesloten beerput naast het huis in Ranong. Meer dan wat stukjes kleding en botten waren er niet van haar over.

'Ontzettend lieve man'

Den D.'s buurvrouw in Nederland vertelt: 'Het is een ontzettend lieve man. Hij hielp me altijd met mijn brommertje. Hij was altijd druk achter in de tuin en met opknappen van fietsjes en brommers.' Op dinsdagochtend werd Den D. gearresteerd. 'We hoorden veel gebonk bij ons naast. Toen stonden er busjes in de straat. Niet van die politiebusjes maar andere busjes. Volgens mij hebben ze het hele huis doorzocht want ik zag ze in de tuin foto's maken van de schuur. Zijn zoontje was niet thuis. Die was al naar school gebracht,' weet de buurvrouw.
Een Nederlands politieteam is afgelopen mei naar Thailand en Maleisië gereisd voor onderzoek. Thailand had vorig jaar gevraagd of de Nederlandse politie het onderzoek kon overnemen. In Maleisië werden onder meer de stoffelijke resten van het slachtoffer opgegraven en ter plaatse onderzocht door een team van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Maleisisch Forensisch Instituut. Ook werd onderzoek gedaan in de put in Thailand en werden getuigen gehoord.

Echtgenoot nu verdachte

'Dat alles bij elkaar heeft geleid tot de aanhouding,' vertelt teamleider René Smulders. Bert den D. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord dan wel doodslag op Rose Sulaiman.