Instellingen

Jagers mogen fazanten afschieten: hobbyjacht in Zuid-Holland niet verboden

Een jager.
Een jager. © ANP).

REGIO - De plezierjacht in Zuid-Holland wordt niet verboden. De Provinciale Staten van Zuid-Holland zien niets in een verbod. Een meerderheid in de Staten stemde woensdagmiddag tegen het burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht'.

Coalitiepartijen SP, D66, CDA en VVD waren tegen het verbieden van de hobbyjacht en kregen daarbij steun van oppositiepartij SGP en ChristenUnie. Partij voor de Dieren, 50PLUS, GroenLinks, PVV en PvdA kregen hierdoor niet hun zin. Opvallend is dat de SP vorige week tijdens een commissievergadering nog vóór een verbod was.

De discussie draait om de afschot te verbieden van vijf zogeheten 'wildsoorten': hazen, konijnen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. Zij staan op de lijst om vrij te worden bejaagd. Het gaat om ongeveer één miljoen dieren in heel Nederland. Het is niet bekend om hoeveel dieren het in Zuid-Holland gaat. Provinciebestuurder Han Weber (D66) heeft toegezegd dit te zullen uitzoeken en de aantallen bij te houden. Hij  gaf daarnaast aan dat de provincie de hobbyjacht niet kan verbieden. 'Het is dus geen kwestie van standpunten, maar van bevoegdheden.'

Teleurstelling

De aanvoerder van het burgerinitiatief, Arjan Smits uit Naaldwijk, is na afloop van het debat teleurgesteld, maar hij is wel blij dat de provincie van plan is in de gaten te houden hoeveel dieren er worden afgeschoten. Daarnaast moeten jagers zich aansluiten bij een zogeheten 'beheerseenheid', die kijkt of jagers zich niet misdragen. Door beide maatregelen wordt de afschot van de dieren in Zuid-Holland transparanter.

In totaal hebben 2.600 mensen in Zuid-Holland hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief. Zuid-Holland telt ongeveer evenveel jagers als ondertekenaars van het burgerinitiatief.