Instellingen

Buitenlandse toerist stuwt Haagse economie

© ANP

DEN HAAG - Toeristen hebben de Haagse economie een flinke boost gegeven. In de afgelopen vijf jaar is het aantal overnachtingen met 26 procent gegroeid. Jaarlijks gaat er nu 2 miljard euro om in de Haagse vrijetijdseconomie. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die het Haagse college van burgemeester en wethouders woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Een groot deel van de groei is toe te schrijven aan de internationale toeristen, aldus de gemeente. Deze toeristen besteden relatief meer en hebben daarom een positieve impact op de Haagse economie.

De werkgelegenheid profiteert daar ook van. Zo'n 10 procent van de inwoners van Den Haag dankt zijn inkomen direct of indirect aan toerisme. Ongeveer 40 procent van de banen in het toerisme wordt ingevuld door laagopgeleiden, een groep waarbinnen ook een hoge werkloosheid heerst.

Toeristisch DNA

Den Haag is na Amsterdam en Rotterdam de derde toeristische stad van Nederland. Het college wil op termijn doorgroeien naar tweede stad door nog meer unieke toeristische 'trekkers' te creëren, zoals het reuzenrad op de Pier, de 60 jaar oude Tourist Tram en het Museumkwartier.

Ook moet het toeristisch DNA - stad van vrede en recht, stad aan zee en koninklijke charme - versterkt worden. En wil Den Haag zichtbaarder worden door grote internationale evenementen te organiseren, zoals de Volvo Ocean Race en het Mondriaanjaar in 2017 in het Gemeentemuseum, en door samenwerking met travelbloggers.