Zes huizen in Cornelis van der Lijnstraat Den Haag voor langere tijd onbewoonbaar

DEN HAAG - Zes huizen in de Cornelis van der Lijnstraat in Den Haag zijn nog maanden onbewoonbaar na de brand van dinsdagochtend, dat laat woningcorporatie Haag Wonen woensdag weten. De bewoner van één van de huizen, een man van 26 jaar, zou de brand hebben aangestoken. Hij is aangehouden.
, op de middelste etage, is zeker voor zes maanden onbewoonbaar. Ook in de woningen boven en onder de uitgebrande etage kan zeker een half jaar niemand wonen. Drie andere huizen zijn zeker anderhalve maand niet geschikt voor bewoning.
De bewoners, van de huizen die zeker een half jaar onbewoonbaar zijn, hebben vervangende woonruimte aangeboden gekregen. Volgens een woordvoerder van Haag Wonen hebben ze die niet geaccepteerd. Een precieze reden voor de weigering kon ze niet geven. Anderen gedupeerden verblijven bij familie of in een hotel.

'Verdachte had problemen en gebruikte drugs'

Dinsdagavond vertelden buren van de vermeende brandstichter, dat de man psychische problemen had en drugs gebruikte. Een buurman vertelde ook dat de verdachte daarvoor hulp gezocht zou hebben. Of hij die hulp ook daadwerkelijk heeft gekregen, is lastig te achterhalen.
De gemeente Den Haag en de politie wilden woensdag vanwege de privacy van de verdachte niet zeggen of de man al eerder voor overlast had gezorgd. Ook konden ze niet zeggen of de man behandeld werd.

'Geen recente meldingen'

Volgens Haag Wonen hadden zij geen recente meldingen van overlast. In juni had de man een conflict met zijn bovenburen over geluidsoverlast. Na bemiddeling is dit opgelost, zegt Haag Wonen. Een woordvoerder benadrukt dat de corporatie 'de oren en ogen openhoudt' en alert is op dit soort situaties, maar dat zij geen signalen hadden dat het niet goed ging met de bewoner.