Ophokplicht pluimvee uit angst voor vogelgriep

Kippen in kippenschuur. Archieffoto.
Kippen in kippenschuur. Archieffoto.
REGIO - Voor heel Nederland geldt sinds woensdag een ophok- en afschermplicht voor alle pluimveebedrijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft dat besloten uit angst voor vogelgriep.
De maatregel wordt volgens Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.
In Zuid-Holland zijn waarschijnlijk maar twee pluimveebedrijven gedupeerd door de maatregelen, omdat er in de provincie nauwelijks kippenboeren zijn met een zogenoemde 'vrije uitloop'. Eén van die twee bedrijven ligt in onze regio: Maatschap Snoekvliet in Stolwijk. De eigenaar van het bedrijf in Stolwijk laat woensdagavond aan Omroep West weten nog niet volledig te zijn geïnformeerd, maar hij gaat er vanuit dat zijn kippen donderdag binnen blijven. Andere bedrijven maken zich geen zorgen. 'Mijn kippen staan altijd al binnen en vervoeren doen we maar eens in de veertien maanden', zegt de eigenaar van pluimveebedrijf Slingerland in Pijnacker.

Uitbraak in 2014

Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die liep tot begin 2015. In onze regio kregen bedrijven in Langeraar, Hekendorp en Zoeterwoude te maken met een uitbraak van de vogelziekte. Die werd toen verspreid door wilde eenden. Bij de getroffen bedrijven werden toen honderdduizenden kippen uit voorzorg afgemaakt. Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn moest toen enkele dagen uit voorzorg worden gesloten.