Instellingen

Heldhaftige schilder redt bewoner na brand aan Sweelincklaan in Leiden

© Wilco Devilee
© Eric van de Craats
LEIDEN - In een woning aan de Sweelincklaan in Leiden is donderdagochtend brand uitgebroken. Volgens de brandweer heeft de bewoner van het pand de woning op tijd kunnen verlaten door snel optreden van een passerende schilder. Hij gebruikte een ladder van een loodgieter die in de buurt was om de bewoner van het huis via het raam naar beneden te helpen.
De brand was snel onder controle, laat de brandweer weten. De kinderen van de bewoonster konden dankzij de hulp van twee bovenburen de woning snel verlaten.
De bewoners van de bovenliggende woning moesten ook hun huis uit. 'Ze reageerden op het bonzen van de brandweer maar toen viel de deur dicht', vertelt Ton Koot van de brandweer. Paniek, want er bleven drie katten in de woning achter. 'De bewoners hadden geen sleutel dus is de deur geforceerd.' Het personeel van de dierenambulance heeft de dieren gered. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.

De brandweer wil graag de schilder en de twee buurmannen op een speciale manier in het zonnetje zetten voor hun reddingsactie. De hulpdienst vertelt later hoe ze dat gaan doen.