Miljoen voor pollers Amerikaanse ambassade, maar Wassenaar wil niet zomaar betalen

WASSENAAR - In de Wassenaarse gemeenteraad bestaat discussie over wie de kosten gaat dragen van de beveiliging van de nieuwe Amerikaanse ambassade aan het John Adamspark. Er zouden voor een miljoen euro pollers of wegafsluitingen moeten worden aangelegd, voor het geval er een aanslag dreigt. De kosten zouden voor de gemeente zijn, terwijl die alleen maar dacht goed te doen door de stad Den Haag te ontlasten.
In een gemeenteraadsvergadering werd woensdagavond gesproken over de veiligheidsmaatregelen rondom de ambassade, die in 2017 moet openen. Het gezantschap verhuist naar Wassenaar omdat daar meer ruimte voor de pollers (inzinkbare paaltjes) of wegafsluitingen is dan in Den Haag.
GroenLinks en de CDA hebben hun onvrede geuit over de kosten. De landelijke overheid zou de gemeente tegemoet moeten komen, omdat Wassenaar Den Haag helpt met het 'overnemen' van de Amerikaanse ambassade. Coalitiegenoot Mark Knevel van het CDA: 'Wij worden min of meer gestraft voor het oplossen van een Haags probleem.'

Vragen in de Tweede Kamer

De Wassenaarse VVD heeft vragen aan Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD voorgelegd.
Maar volgens burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar is het nu al duidelijk. Hij zegt dat zijn gemeente toch echt zelf voor de kosten moet opdraaien. Volgens Hoekema kan de raad geen nee zeggen tegen de kosten van de maatregelen omdat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een dwingend advies heeft gegeven over de beveiligingen, en die móet je opvolgen.