Den Haag: Veel meer woningen dan asielzoekers

© Archief
DEN HAAG - De stad Den Haag heeft dit jaar veel meer woningen voor statushouders beschikbaar dan er vluchtelingen naar de stad zijn gekomen. In totaal is er plek voor 1621 mensen, terwijl er maar 1322 vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen. Dat blijkt uit een brief die wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
Eerder was al bekend dat Den Haag
om dit jaar aan bijna 2.200 statushouders onderdak te bieden. Dit omdat er simpelweg niet voldoende vluchtelingen worden 'aangeboden' door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tot nu toe is Den Haag er wel in geslaagd iets meer dan 900 mensen te plaatsen. Het grootste deel daarvan (700) zit in woningen van corporaties. Het andere deel zit vaak in kleinere groepen in panden van de gemeente.
Wijsmuller stelt dat binnen afzienbare tijd nog veel ruimte beschikbaar komt. Zo blijkt dat een van de meest omstreden locaties, achter het zwembad in Ypenburg, in december klaar zou moeten zijn. Daar komen 120 statushouders. Ook een deel van het voormalig Aloysius College en de plekken in de gevangenis op Scheveningen worden spoedig opgeleverd.

Familie

Wijsmuller maakt in de brief ook duidelijk dat Den Haag volgend jaar waarschijnlijk 1.700 statushouders moet gaan opvangen van het COA. Daarbij gaat het vooral om familieleden van mensen die hier al zijn, nareizigers zoals dat in asiel-vaktermen heet.
Maar de opvang daarvan hoeft geen probleem te zijn, omdat ook volgend jaar weer veel woningen beschikbaar komen. Zo verwacht de wethouder dat de 350 plekken in het voormalig ministerie van sociale zaken aan de Anna van Hannoverstraat beschikbaar komen. Ook heeft hij een nieuwe plek gevonden. Aan de Narcislaan in Loosduinen is nu een stadswerkplaats in een oud pand van de Haagse Scholen. Hier komen circa honderd vluchtelingen. De buurtvereniging zegt daar niet blij mee te zijn.

Geen huis delen

De PvdA in de Haagse raad is ‘tevreden’ nu blijkt dat de stad volgend jaar 1700 mensen gaat opvangen. Ook ziet die partij moet genoegen nog een andere trend. Namelijk dat er meer zelfstandige woningen voor statushouders komen. Dat heeft een aantal voordelen, volgens die partij. Zo hoeven mensen geen huis te delen.
Bovendien kunnen ze zo ook nog eens meer geld krijgen van de gemeente. Fractievoorzitter Martijn Balster: ‘Vluchtelingen met een status houden nauwelijks leefgeld over als ze een woning moeten delen, omdat ze een deel van de bijstand dan in moeten leveren. Door mensen zelfstandige woningen te geven, kunnen mensen beter tot rust komen en sneller integreren, zeker als ze zich over de financiën geen zorgen hoeven maken.’