Mogelijk 100 asielzoekers naar Narcislaan in Den Haag, buurtvereniging niet blij

© ANP
DEN HAAG - Aan de Narcislaan in Den Haag, vlakbij landgoed Meer en Bos, komen mogelijk 100 asielzoekers te wonen. Dat meldt de Haagse wethouder Joris Wijsmuller in een brief aan de gemeenteraad. De wijkvereniging is niet blij met hun komst.
'Nee, absoluut niet', zegt voorzitter Hank Hoogwout van de wijkvereniging Bohemen, Waldeck en Kijkduin. 'Het is een rustige buurt, er wonen hier veel ouderen. Je weet niet wat voor overlast er komt', zegt ze tegen Omroep West.
De asielzoekers zouden gaan wonen in de voormalige Stadswerkplaats aan de Narcislaan. 'Dat was een plek waar buurtbewoners terecht konden bij een meubelmaker of een fietsenmaker, om dingen te laten repareren.  Maar dat liep niet', vertelt Hoogwout. Volgens haar werd de werkplaats begin dit jaar geopend, maar is hij nu al weer een tijdje dicht.

Serieuze optie

Het lijkt erop dat de komst van de asielzoekers in het pand een serieuze optie is. 'De mogelijkheid wordt onderzocht. Hoewel het nog niet zeker is dat het doorgaat, zitten we al wel in een zo ver stadium dat we het wilden melden', zegt een woordvoerder van wethouder Wijsmuller.
Hoogwout is gepikeerd dat de wijkvereniging niets heeft gehoord over de plannen. 'Ik heb laatst nog met de directeur van het stadsdeel Loosduinen gesproken, die heeft er niets over gezegd. En toen ik wethouder Wijsmuller onlangs sprak, heeft ook die mij niets verteld', zegt ze.

Wijkvereniging wil gebouw zelf overnemen

'We hebben ook geen brief gekregen, ik hoor dit nieuws zojuist van u', zegt de voorzitter van de wijkvereniging geschrokken tegen Omroep West. Volgens de woordvoerder van Wijsmuller zou die brief waarschijnlijk nog vandaag bij de wijkvereniging op de mat moeten liggen.
Pikant detail is dat de wijkvereniging zelf graag het gebouw wilde overnemen. 'Waar we nu zitten willen we graag weg, we zijn op zoek naar een andere ruimte. Dat hebben we ook bij de gemeente gemeld.'

'Not in my backyard'

Hoogwout is niet blij dat er nu waarschijnlijk asielzoekers komen wonen. Ze wijst bijvoorbeeld op de renovatie van het nabijgelegen Landgoed Meer en Bos. 'Dat wordt momenteel helemaal gerenoveerd. We willen er iets moois van maken. Ik ga niet zeggen dat alle asielzoekers troep op de grond gooien, maar een grote groep mensen gaat automatisch een inbreuk plegen op de leefomgeving en het bos.'
Maar de asielzoekers zullen toch ergens moeten wonen? 'Nou ja, dat is net als bij iedereen. Not in my backyard', zegt Hoogwout. Ze kondigt aan spoedig contact op te nemen met wethouder Wijsmuller om zich te laten informeren over de plannen.