Financiën van ADO zien er beter uit, maar hoe dat komt blijft geheim

DEN HAAG - Wethouder Tom de Bruijn (D66) van Den Haag verwacht dat de financiële stukken van ADO Den Haag binnen drie weken goedgekeurd kunnen worden. De jaarstukken die de voetbalclub eerder indiende waren niet op orde, maar inmiddels zijn er maatregelen genomen waardoor de financiële positie van ADO er beter uitziet.
Het is niet duidelijk wat die maatregelen zijn. Daarover heeft de wethouder donderdag achter gesloten deuren met de gemeenteraad gesproken. 'Het is niet in het belang van de club om in de openbaarheid over de financiën van de club te spreken',  zei De Bruijn tijdens het openbare deel van de commissievergadering van de gemeenteraad.
Verder zei De Bruijn dat er voor 1 december een nieuwe aandeelhoudersvergadering komt. De aandeelhouders moeten dan de jaarstukken opnieuw bekijken en goedkeuren. 'Vervolgens kunnen de stukken naar de KNVB en kunnen we verder.'

Onwenselijk


De Bruijn liet opnieuw weten dat hij het onwenselijk vindt dat de Chinese grootaandeelhouder Wang Hui tevens voorzitter is van de Raad van Commissarissen van ADO (RvC). Door deze constructie is Wang verantwoordelijk voor zijn eigen toezicht.
'Dat is belangenverstrengeling,' zegt De Bruijn. 'Ik heb een beroep op hem gedaan om uit de RvC te stappen maar daar heeft hij niet op gereageerd. We zouden de statuten kunnen wijzigen maar voor een statutenwijziging is de toestemming van Wang nodig. De KNVB heeft deze constructie bovendien niet verboden en dus kunnen wij hem niet dwingen.'

Visie?


Op de vraag of Wang een visie heeft, moest hij het antwoord schuldig blijven. 'Ik weet niet of hij een visie heeft. Ik heb in elk geval geen visie gezien.' Er is nog geen datum voor de nieuwe aandeelhoudersvergadering.