Nog twee nieuwe woontorens erbij in Den Haag centrum

DEN HAAG - Een deel van de Utrechtsebaan in Den Haag wordt overkapt. Bovenop de weg komt een stadspark. Het gaat om het deel van de A12 tussen de rechtbank en de VNO/NCW-toren. Tegenover de rechtbank komen twee ongeveer honderd meter hoge torens met plek voor 400 woningen, waar nu nog een braakliggend terrein is met een fietsenstalling. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw van de torens in 2018 beginnen, maakten de Haagse wethouders Boudewijn Revis (VVD) en Joris Wijsmuller (HSP) donderdag bekend.
De plannen maken deel uit van een voorstel om het gebied tussen het Centraal Station en de Theresiastraat veel aantrekkelijker te maken. De looproute van het station naar die drukke winkelstraat is nu nog een beetje een doolhof. De route loopt langs de Koninklijke Bibliotheek, die binnen afzienbare tijd grondig moet worden gerenoveerd. De gemeente is nu in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf om te onderzoeken of een deel van de KB tegen de vlakte kan, zodat er een mooiere looproute ontstaat in het gebied.
Volgens de wethouders heeft het gebied ten oosten van het Centraal Station ‘de potentie om uit te groeien tot één van de gezichtsbepalende plekken van de stad.’ Het plan voor dit deel van Den Haag is het eerste concrete voorstel dat is gebaseerd op de onlangs vastgestelde ‘Agenda voor de stad'. De bedoeling is dat hier in totaal 2000 nieuwe woningen en ongeveer 30.000 vierkante meter aan voorzieningen als kantoren, onderwijs en horeca komen.


Apenrots
De Grotiusplaats, tussen het gebouw van de Koninklijk Bibliotheek en de Prins Clauslaan, wordt het eerst aangepakt. De gemeente heeft afspraken gemaakt met ontwikkelaar Provast om deze plek te herontwikkelen.
In het gebied ligt ook het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin wordt rond 2020 de Tweede Kamer ondergebracht, als het Binnenhof wordt gerenoveerd. Daarna, rond 2025, mag ‘de Apenrots’ of opnieuw worden ontwikkeld, of gesloopt, zo blijkt uit de plannen van de wethouders.

Beatrixkwartier

Eerder vandaag werd bekend dat er iets verderop, aan de Prinses Beatrixlaan, ook twee nieuwe woontorens gebouwd gaan worden. Ook die worden ontwikkeld door ProVast.