Kunstwerk in Museum Voorlinden in Wassenaar wint prijs

Het schijnzwembad in museum Voorlinden
Het schijnzwembad in museum Voorlinden © Ronald Tilleman
WASSENAAR - Een kunstwerk in museum Voorlinden in Wassenaar heeft de twee-jaarlijkse Glas Award gewonnen. Het gaat om het 'schijnzwembad' van de Argentijnse kunstenaar Leandro Ehrlich. Het werk is een glasplaat met 6 centimeter water er op, en een ruimte eronder, waardoor het de indruk wekt een echt zwembad te zijn waarin je onder water kunt lopen.
,
van Dirk Jan Postel van architectenbureau Kraaijvanger uit Rotterdam, is
geopend. Het bevat de kunstcollectie van de Rotterdamse havenbaron Joop van Caldenborgh.
De Glas Award wordt uitgereikt door Bouwend Nederland, de werkgeversorganisatie in de bouw. Er waren vier gebouwen, een kunstwerk en een glas-in-loodraam genomineerd. Er werd ook een innovatieprijs uitgereikt, die ging naar een gevel van glazen bakstenen in een modewinkel in Amsterdam.

Bijzonder materiaal

De jury roemt het schijnzwembad met de glazen plaat omdat 'vlakglas een bijzonder materiaal is met vele functies waar meer techniek achter schuilt dan direct zichtbaar is. Eenvoud, transparantie maar tegelijkertijd een wereld aan kennis en functies. In dit kunstwerk komen al deze aspecten samen: met behulp van een simpele glasplaat wordt een volledig zwembad voorgesteld'.