Wethouder blijft erbij: het Haagse stadhuis is gewoon te wit

DEN HAAG - Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) neemt niets terug van zijn uitspraak dat het Haagse stadhuis 'te wit' is. Hij gebruikte deze beeldspraak om te benoemen dat er te weinig ambtenaren met een migrantenachtergrond bij de gemeente werken. De PVV verweet hem een racistische uitspraak te doen. Maar daar wil de wethouder niets van weten. Baldewsingh: 'Het stadhuis is gewoon te wit. Punt.'
Vorige week kondigde wethouder Baldewsingh aan dat hij
gaat invoeren in de gemeente Den Haag. Namen van sollicitanten en het geboorteland worden onherkenbaar gemaakt zodat migranten meer kans hebben om voor een gesprek uitgenodigd te worden. Een proef hiernaar op het stadhuis was volgens de wethouder een succes.  
Daarnaast gaat Baldewsingh een voorkeursbeleid voeren. Dat betekent dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een allochtone sollicitant. Dertig procent van de gemeenteambtenaren moet op termijn een migrantenafkomst hebben. Zo wil de wethouder 'het stadhuis minder wit maken,' zei hij.

'Feiten benoemen'

De PVV in de Haagse gemeenteraad vindt dat de wethouder hiermee een racistische uitspraak doet. 'Eigenlijk zegt de wethouder dat hij minder, minder witte ambtenaren wil,'  zei PVV-raadslid Elias van Hees.
Donderdag was in een commissievergadering van de Haagse gemeenteraad een debat over de kwestie. Daarin liet Baldewsingh weten dat hij niets van zijn uitspraken terugneemt. 'Ik benoem gewoon de feiten,'  zei hij. 'En de feiten zijn dat het stadhuis geen afspiegeling is van onze samenleving. Ik wil daar verandering in brengen.'