Aldi: We verkopen al jaren patronen met lachgas

De aanbieding met slagroompatronen uit de folder van de Aldi
De aanbieding met slagroompatronen uit de folder van de Aldi © Omroep West
DEN HAAG - Aldi heeft donderdag gereageerd op de scholen die zich zorgen maken over lachgaspatronen. Jongeren gebruiken die dingen - legaal - vaak als een soort drugs, om er een roes van te krijgen. 'Het betreffende artikel verkopen we reeds vele jaren in combinatie met de slagroomspuit rond de feestdagen', laat het bedrijf aan Omroep West weten.
Die meldde dinsdag dat scholen bezorgd zijn over het feit dat de van oorsprong Duitse supermarktketen de patronen binnenkort ook in de schappen legt.
De directies van het Maris College, Dalton en Hofstad Lyceum zeiden toen unaniem niet blij te zijn met deze ontwikkeling. Ze noemden de gemakkelijke verkrijgbaarheid bij de supermarkten geen goed idee. Alledrie de scholen zitten in de buurt van de Aldi op het De Savornin Lohmanplein in Den Haag.

Rectoren: Geen goed idee

'Sowieso lijkt het mij niet ongevaarlijk, hoe onschuldig het ook is', zei rector Luyendijk van het Dalton aan de Aronskelkweg dinsdag. Zijn collega Ruud Grundeken van het Hofstad Lyceum aan het Colijnplein zei de kwestie in de gaten te houden. 'Het is natuurlijk bedoeld voor slagroomspuiten. Dat is nu weer even zo'n hype, dat kinderen dat op feestjes doen', zei locatiedirecteur Lily Walter van het Maris College.
Aldi zegt in een reactie de bezorgdheid van scholen en ouders te begrijpen. Maar of dat ook betekent dat het bedrijf actie neemt, wil de woordvoerder, ondanks herhaalde pogingen niet zeggen. 'We gaan verder niet reageren, deze reactie is wat 'ie is', laat ze weten. Ook op de vraag of Aldi de ampullen onder de toonbank gaat leggen, zoals andere winkelketens doen om te voorkomen dat jongeren er aan weten te komen, wilde ze geen antwoord geven. Dinsdag wilde het bedrijf ook al niets zeggen.

GGD: Het kan gevaarlijk zijn

De Haagse GGD wees eerder op het gevaar van het gebruik van lachgaspatronen. Zo is gebruik in het verkeer volgens de gezondheidsorganisatie af te raden en kan het spul ook vastvriezen aan je lippen. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor de longen, aldus de GGD.