Agenten niet vervolgd voor meineed in zaak Henriquez

© Archief
DEN HAAG - De agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez vorig jaar zomer in Den Haag worden niet vervolgd voor meineed en valsheid in geschrifte. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten.
De familie van de Arubaan,  die overleed na zijn arrestatie door de politie,  had aangifte gedaan tegen de agenten omdat zij volgens de nabestaanden onjuiste verklaringen zouden hebben afgelegd bij de Rijksrecherche. Of dat zo is, heeft het OM niet onderzocht, omdat de agenten niet onder ede stonden toen ze de verklaring aflegden. Het zou dus kunnen zijn dat er gelogen is, maar dat valt niet onder het strafrecht.
Het OM heeft de aangifte wel doorgespeeld aan de Haagse politie voor het interne, disciplinaire onderzoek dat loopt tegen de betrokken agenten. Eerder werd al bekend dat twee van de vijf agenten worden vervolgd voor de fatale arrestatie.

Hardhandig optreden politie

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd op 27 juni vorig jaar aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich tegen de aanhouding, waarna de politie geweld tegen hem gebruikte. Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

LEES OOK: