Jeffrey Huf mist taakstraf door amputatie been: tien dagen cel

Jeffrey Huf in het ziekenhuis.
Jeffrey Huf in het ziekenhuis. © Rob Vlastuin
DEN HAAG - Hagenaar Jeffrey Huf moet naar de gevangenis. De voormalig radio- en televisiemaker bij Omroep West kon zijn taakstraf voor het rondrijden op een onverzekerde scooter niet uitvoeren omdat hij in het ziekenhuis lag. Voor elke twee uur taakstraf die je niet doet moet je een dag zitten, en dat geldt dus ook voor Huf. Niet eerlijk, vinden hij en zijn advocaat.
Tot drie keer toe werd Huf in Scheveningen aangehouden omdat zijn scooter niet verzekerd was. Hij betaalde zijn boetes, maar moest toch voorkomen. Het resultaat: een taakstraf van 20 uur.
Niet lang daarna moest Jeffrey’s onderbeen worden geamputeerd, als gevolg van een ontsteking die niet wilde herstellen vanwege zijn suikerziekte. Toen hij in het Sophia Revaliatie lag werd hij opgeroepen voor zijn taakstraf. Maar die kon hij door zijn situatie op dat moment niet uitvoeren.  

Bezwaar

Huf kreeg een brief waarin stond dat hij zijn taakstraf niet had uitgevoerd. Advocaat Ad Westendorp maakte bezwaar. In de mondelinge behandeling van dat bezwaar ging het mis: Jeffrey Huf kon het Gerechtshof niet overtuigen dat hij de taakstraf wel wil doen, maar nog niet kán doen. De uitspraak: een celstraf van tien dagen.
'Ik erken dat het niet goed is dat ik op een onverzekerde scooter reed. Maar ik ben geen crimineel', zegt Huf. Hij wil nog steeds zijn taakstraf uitvoeren maar dan op een later moment. 'Ik kan het gewoon nu nog niet aan. Als mijn stomp ’s ochtends dik is kan ik mijn prothese niet aandoen, waardoor ik moeilijk kan bewegen.'

Gratieverzoek

Volgens advocaat Westendorp loopt er momenteel nog een gratieverzoek bij de koning. 'Als die niet wordt toegekend ga ik proberen een andere weg te vinden, zodat Jeffrey gewoon een taakstraf kan doen.'
Een woordvoerder van de reclassering laat weten wegens privacyredenen niet op indivuele gevallen in te willen gaan. Wel geeft de organisatie aan dat iemand niet zomaar naar de gevangenis gaat. Er wordt volgens procedure contact gezocht als iemand niet reageert op de oproep tot werkstraf. Ook komt het voor dat een werkstraf wordt uitgesteld wegens medische redenen. Maar 'uiteindelijk beslist de rechtbank', aldus de woordvoerder.