Supermaan in aantocht, wat nu?

Volle maan
Volle maan © ANP
REGIO - Worden onze huisdieren gek? Krijgen we kiespijn omdat er een klein weerwolfje in ons schuilgaat? Wie staat er hysterisch naar de maan te brullen? Niemand waarschijnlijk. Maar maandag is het wel zover. Voor het eerst in tientallen jaren staat de maan zo dicht bij de aarde dat hij groter is dan we hem ooit nog gaan zien, waarschijnlijk. En dat is niet alleen maar mooi. De maan heeft wel degelijk invloed op de dieren en op ons.
Mensen die bij volle maan veranderen in smerig glibberige wolfachtige wezens die met genoegen collegamonsters en mensen verscheuren. We kennen de weerwolf uit boeken en films, maar is er ook iets waar van de mythe dat een volle maan leidt tot ietwat afwijkend gedrag?
Sterrenkundejournalist Govert Schilling weet aardig wat van sterren en ook van de maan. Hij is - zo zegt hij in een publicatie - 'licht allergisch voor broodje-aap verhalen'. Maar toch is hij er zich eens in gaan verdiepen en de maan heeft wel degelijk invloed.

Roofdieren extra actief

Zo kwam hij erachter dat roofdieren tijdens en vlak na een volle maan, veel actiever zijn dan de rest van de maand. En Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat tijdens volle maan meer honden en katten gewond bij de dierenarts belanden. Dit wijst volgens die Amerikanen ook op 'verhoogde activiteit', schrijft Schilling.
De journalist wijst erop dat de mens er relatief weinig van merkt. Al is het natuurlijk wel een stuk lichter tijdens volle maan, waardoor je soms bijvoorbeeld slecht slaapt.

'We voelen ons extra krachtig'

Femke de Grijs denkt hier anders over. Op internet schrijft de 'toegepast psycholoog voor de vermoeide HSP' dat de maan ons wel degelijk beïnvloedt. HSP staat overigens voor hoog sensitieve personen. Volgens haar gaan we ons met z'n allen sterk en krachtig voelen, gaan we zeer helder nadenken, voelen we een sterke drang om dingen te creëren en ervaren we veel energie.
Dat komt volgens haar omdat ons lichaam voor 50 tot 70% bestaat uit water. En wat doet de maan met water? Inderdaad, die zorgt bij zeeën bijvoorbeeld voor eb en vloed. Dus ook ons eigen lichaam voelt de energie van de maan, zegt Femke de Grijs.

Verduisteringsgordijnen en yoga

Voor mensen die slecht kunnen slapen tijdens volle maan omdat het te licht is, heeft ze een goeie tip: gebruik verduisterende gordijnen of rolluiken. Verder raadt ze aan overdag al bezig te zijn met de maanstand: doe aan yoga.
En voor alle anderen die het gewoon mooi vinden: de supermaan komt maandag in het oosten op om 17.30 uur en gaat dinsdagochtend om 7.30 uur onder in het noord-westen. Hij staat zo'n 50.000 km dichter bij de aarde dan normaal en naar verluidt zie je hem het best als je wijdbeens gaat staan en tussen je benen doorkijkt (echt waar). Nu maar hopen dat wolken geen roet in het eten gooien.