Nieuws

Haagsche Sinterklaas Intocht introduceert 'Zwarte Piet 2.0'

Zwarte Piet 2.0 bij Haagsche Sinterklaas Intocht
Zwarte Piet 2.0 bij Haagsche Sinterklaas Intocht © Henk Ruijl
DEN HAAG - De Haagsche Sinterklaas Intocht introduceert dit jaar een nieuwe Zwarte Piet. De nieuwe Piet heeft roetvegen en een ander soort pruik dan voorheen. Naast de roetvegenpiet zijn er ook nog gitzwarte Zwarte Pieten op de pakjesboot.
Iemand van de organisatie noemt de nieuwe uitvoering knecht van de Sint in een Facebookbericht Zwarte Piet 2.0: 'een Zwarte Piet, bij wie de negroïde kenmerken zijn weggelaten. Want laten we eerlijk zijn; in het typetje Zwarte Piet kwamen deze kenmerken wel tot uiting. Dat wij dat niet zo ervoeren is een heel ander verhaal en niet meer aan de orde. Oorbellen en rode lippen zijn al jaren uit beeld, maar de pruik en schmink konden nog worden aangepast. Dat zie je terug in onze Zwarte Piet 2.0.'
De organisatie van de intocht volgt daarmee de lijn van het landelijke Sinterklaasjournaal. Begin oktober sprak burgemeester Van Aartsen al zijn voorkeur uit voor de zogenaamde 'roetpieten'.  

Gitzwart

Niet iedereen is het eens met het idee van de Zwarte Piet met roetvegen. De jongerenafdeling van Groep De Mos wilde bijvoorbeeld met een burgerinitiatief afdwingen dat Piet gitzwart blijft.
En partijleider Richard de Mos maakte zelfs een videoclip om de Zwarte Piet te steunen.
In veel andere plaatsen in de regio blijft Zwarte Piet wél echt zwart. Omroep West maakte een overzicht met hoe de Piet er op de verschillende plekken uit ziet.