Zeeheldenkwartier Den Haag verbijsterd over linkse demonstratie in de wijk

Tijdelijke camera op het Prins Hendrikplein
Tijdelijke camera op het Prins Hendrikplein
DEN HAAG - De bewonersorganisatie van het Zeeheldenkwartier in Den Haag is boos over het besluit van de gemeente om een demonstatie van de linkse organisatie AFA toe te staan in de wijk. De Anti-Fascistische Actie (AFA) houdt aanstaande zondag een anti-Pegida demonstratie die eindigt op het Prins Hendrikplein. Pegida is een extreem rechtse beweging.
Dat nieuws slaat in als een bom in het Zeeheldenkwartier, want de bewoners wisten van niks, zeggen ze. Zonder overleg of enige vorm van communicatie wordt volgens de buurt een risicovolle demonstratie door een woonwijk geleid.
De bewonersorganisatie wijst er in een brief aan het stadsbestuur op dat dergelijke demonstraties in het verleden vaker uit de hand zijn gelopen. Ook het feit dat er een tijdelijke camera op het Prins Hendrikplein is geplaatst wijst er volgens de buurt op dat er rekening wordt gehouden met mogelijke onrust.
De plaatsing van de tijdelijke camera riep bij bewoners vragen op. Hierdoor kwam aan het licht dat er een demonstratie op het Prins Hendrikplein gepland is.

Communicatie

Achou Zhang, ondernemer aan het Prins Hendrikplein, is verbaasd dat er niks gecommuniceerd is. 'Het is heel raar dat wij niets van de gemeente noch van de politie hebben gehoord. Afgelopen donderdag hadden we nog een integraal overleg met ondernemers, bewoners, gemeente en politie en toen is er geen woord over gerept.'

Kritiek op Van Aartsen

'Demonstraties horen niet in een woonwijk en zeker niet demonstraties waarbij mogelijk rellen te verwachten zijn', zegt Ludo Geukers, voorzitter van De Groene Eland, de bewonersorganisatie van het Zeeheldenkwartier. Hij heeft flinke kritiek op burgemeester Van Aartsen. 'Je zou verwachten dat de burgemeester zijn lesje wel geleerd heeft na de ontsporingen in de Schilderswijk.'
De ondernemersvereniging en de bewonersorganisatie hebben gezamenlijk een beroep gedaan op burgemeester, wethouders, de politie en alle raadsfracties om de route voor deze demonstratie te wijzigen.