Instellingen

Leraren in opstand tegen lerarenregister

Archieffoto
Schoolboeken

DEN HAAG - Leraren zijn in het geweer gekomen tegen het zogenoemde lerarenregister dat het kabinet volgend jaar wil invoeren. Het register is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Binnen een week hebben al meer dan zevenduizend docenten de petitie 'Stop dit lerarenregister' getekend, meldde de vakbond Leraren in Actie (LIA) zondag.

Het lerarenregister is vorige maand goedgekeurd door de Tweede Kamer. Naar verwachting zal de Eerste Kamer binnenkort ook instemmen met het plan. De vakbond Leraren in Actie wil de Eerste Kamer oproepen tegen het wetsvoorstel te stemmen.

In het lerarenregister moeten docenten zelf hun kennis en ervaring gaan bijhouden. Hiermee moet de kwaliteit van de docenten worden verbeterd en daarmee dus ook het onderwijs in Nederland.

Oplossing

Volgens LIA wordt het lerarenregister gepresenteerd als de oplossing voor het lerarentekort en het onbevoegd lesgeven en worden echte verbeteringen voor het onderwijs, zoals kleinere klassen en minder lesuren niet ingevoerd. Onder de leraren is volgens LIA geen draagvlak voor het register. Leraren hebben bovendien genoeg van de betutteling door de politiek, aldus de vakbond Leraren in Actie.