Deze week in Tijd voor Nostalgie

Tijd voor Nostalgie over Jugendstil in Den Haag (Bron: Omroep West)
Tijd voor Nostalgie over Jugendstil in Den Haag (Bron: Omroep West)
DEN HAAG - Het is kwart over drie: Tijd voor Nostalgie. Een TV West programma over de goede oude tijd. Debby Roukens laat u elke werkdag filmpjes van vroeger te zien. Deze week hebben we weer wat mooie oude films geselecteerd.
Maandag 14 november (afl 31)

In januari 2002 zond TV West de documentaire Jugendstil in Den Haag uit. In deze documentaire komen kunstenaars en architecten aan het woord over deze vernieuwde architectuurstijl van begin twintigste eeuw in Den Haag.
Dinsdag 15 november (afl 32)
11 april 1924, dat was de dag dat er voor het eerst een tram reed tussen Leiden en Scheveningen. Het ging hier om de geëlektrificeerde Blauwe Tram, die de oude stoomtram moest vervangen. De officiële opening vond plaats in het Leidse Stadhuis, waar ca 200 gasten werden verwelkomd door burgemeester jhr. mr. dr. N.C. de Gijselaar. De gasten vertrokken toen per tram naar Scheveningen waarbij ze op alle tussenstations met muziek en koffie werden onthaald.
En verder in deze aflevering James Bond in Den Haag. In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse historie. Deze aflevering de moord op landverrader King Kong, alias Chris Lindemans.

Woensdag 16 november (afl 33)
Dat was toen zo in de Haagse rivierenbuurt deel 1
In het centrum van Den Haag is de markante Rivierenbuurt gelegen. Van oudsher een wijk voor vogels van zeer diverse pluimage. Aan de Zwarteweg stond het befaamde gebouw van Kunst & Wetenschappen. Daar kon je terecht voor boksen, de revue, toneel, klassieke muziek en popmuziek. In 1964 maakte een verwoestende brand een einde aan dit geliefde gebouw. Op deze plek kwam de eerste hoogbouw in het centrum van de stad: het Transitorium. Op de plek van het Staatsspoor aan de Rijnstraat kwam het foeilelijke Centraal Station. In diezelfde Rijnstraat stond ooit het hoofdkantoor van De Centrale en even verderop langs het spoor was het grootste woonwagenkamp van Den Haag: de Nijverheid. Op verschillende andere plekken in de Rivierenbuurt waren kleine woonwagenkampen. Zelfs heden ten dage is er nog een klein kamp in de Lekstraat. De Rivierenbuurt kent ook enkele beruchte hoerenstraten waar Blonde Dolly beroemd werd. De haringkar op de Pletterijkade komen we in veel liedjes tegen en op diezelfde kade begon Metropole-directeur Aad van Tol zijn loopbaan als bloemengrossier annex garagehouder. In de Nieuwe Haven was het bekende dierenasiel en de eerste ambachtsschool van Den Haag. Daar leerde zelfs wethouders nog een vak. Op het Bleijenburg zat het Rode Kruis en het militair hospitaal en even verderop op de Herengracht de bioscoop Odeon.
Er is vermoedelijk geen buurt in Den Haag die zo zeer is getroffen door de sloperskogel. De Zwarte Madonna heeft het loodje gelegd en ook de Maasstraat is veranderd. En waar de sloper is geweest, groeit geen gras maar sloeg de moderne architectuur toe.  Voor de liefhebbers van de Delftse School en bouwbeton is de Rivierenbuurt een lustoord maar voor veel anderen een verkeerde afslag.
In de  aflevering van de historische serie Dat Was Toen Zo laten Robin Lutz en Hans Pars zien hoe de Rivierenbuurt was en praten met de bewoners over hoe het is geworden. Een nostalgische kijkervaring.

Donderdag 17 november (afl 34)

Dat was toen zo in de Rivierenbuurt deel 2

Vrijdag 18 november (afl 35)

Plekken van Herinnering met Wim Willems. Deze aflevering: De stad op chique.
Het Lange Voorhout is voor Wim Willems altijd sjiek geweest. Zo bezocht hij in de jaren '70 voor het eerst Bodega de Posthoorn aan het Lange Voorhout. Nu heeft hij er als stadshistoricus zijn werkplek: de Haagse Campus. In deze aflevering ontmoet Willems Michael Meeuwissen van de Posthoorn. Ze gaan op zoek naar de sfeer die deze Haagse bodega zo uniek maakt.
Willems doet ook het Kurhaus in Scheveningen aan, eens een plek waarop de hele Europese elite afkwam. Hij ontmoet de oud-voorzitter van de Haagse Jazz Club: Arie van Breda. (74). In de Kurzaal, waar veel bekende artiesten hebben opgetreden toont Van Breda zich welhaast een 'beroepsherinneraar' als hij in zijn geheugen graaft naar de mooie concerten van weleer. Paul Whiteman, Sydney Bechet...
Elke vrijdag vertonen we korte films van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. De eerste vandaag gaat over de trekschuit. In de 17de en 18de eeuw, meer dan 200 jaar lang, was de trekschuit de beste manier van openbaar vervoer waarmee honderdduizenden passagiers per jaar werden vervoerd.
Zomerhuizen van de elite in Zuid-Holland. Wat is er leuker dan de zomermaanden door te brengen in een eigen buitenhuisje? Vroeger konden alleen de zeer rijken zich zoiets veroorloven. Zij lieten mooie huizen met tuinen aanleggen, ver van de stad waar het ’s zomers stonk. Vooral aan de rand van de duinen, tussen Haarlem en Den Haag, bouwden ze huizen. Vandaag de dag zijn er nog een aantal landhuizen uit die tijd te bezoeken.