Instellingen

Veel burn-outklachten in Den Haag, relaxen in omgeving Leiden

© Nihan Aydin

DEN HAAG - Het is de Week van de Werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt daarmee aandacht voor de gevaren van werkstress en burn-outs. Volgens cijfers van Monitorarbeid is dat bij ons in de buurt geen overbodige luxe. In Den Haag heeft maar liefst 17,2 procent van de mensen last van burn-outklachten.

Dat percentage is het hoogste van de hele regio. Ook in Alphen aan den Rijn en in Zoetermeer hebben veel mensen last van een burn-out. In Alphen ligt het percentage op 16,6 procent, in Zoetermeer op 15 procent.

In de omgeving van Leiden en in de Bollenstreek is dat anders. Daar heeft 10,8 procent van de mensen last van burn-outklachten. Het landelijk gemiddelde ligt op 13,4 procent.

Uitputting

Volgens de definitie van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) heb je last van burn-outklachten als je je herkent in het volgende rijtje: lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, concentratie- en geheugenklachten, het gevoel dat je niet goed genoeg bent, kwaadheid, gevoel van falen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer aan toe kunnen komen.