Monumentaal studentenpand Leiden wordt niet gesloopt na grote brand

LEIDEN - Het monumentale pand in Leiden waar zondagochtend brand uitbrak, hoeft niet te worden gesloopt. De gemeente stut de komende dagen onder andere de voorgevel. De negen getroffen studenten kunnen pas als dat klaar is onder begeleiding hun persoonlijke bezittingen ophalen, meldt de gemeente Leiden.
In het studentenhuis aan de Oude Singel
brand uit. Het duurde uren voordat de brandweer de situatie onder controle had. Bij de brand raakte de woning zwaar beschadigd. In ieder geval de bovenste verdieping is uitgebrand.
In de nacht van zondag op maandag laaide de brand weer op. 'In die oude panden zitten hele dikke balken waar de hitte heel diep in zit. Als er dan weer iets daarvan bloot komt te liggen en er komt zuurstof bij, kan de brand aanwakkeren', vertelde een brandweerwoordvoerder.

Instortingsgevaar

Omdat er nog steeds een kans is op instorting van het pand en de daaromheen liggende panden, wordt het monumentale gebouw gestut. De aannemer is hier naar verwachting twee à drie dagen mee bezig. Zodra de voorgevel van het studentenpand gestut is, kunnen de bewoners van de buurpanden weer terug naar huis. De studenten kunnen voorlopig niet terug naar huis.
De Oude Singel blijft voorlopig rondom de getroffen panden afgesloten. Hoe lang dit duurt, is nog niet bekend.