Instellingen

Dwangsom Haags verpleeghuis Cato omdat cliëntdossiers niet in orde zijn

Archieffoto
Archieffoto

DEN HAAG - Het Haagse verpleeghuis Cato moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een dwangsom betalen voor elke week dat de cliëntdossiers niet in orde zijn. De inspectie waarschuwde het tehuis dat de dossiers binnen zes weken op orde moesten zijn. Dat is niet gebeurd, stelt de IGZ maandag.

Cato moet een dwangsom betalen van 1.000 euro voor elke week dat de dossiers niet op orde zijn. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal 10.000 euro.

Het verpleeghuis heeft twee zorgcentra in Den Haag: Carel van den Oever en Bezuidenhout. De inspectie maakt zich al langere tijd zorgen over de zorgkwaliteit van Cato. IGZ gaf eerder al aan dat de organisatie niet genoeg 'urgentiebesef en verbeterkracht' toonde de afgelopen jaren.

Zwarte lijst voor verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maakte eind oktober aan de Tweede Kamer bekend dat Cato op de zwarte lijst voor verpleeghuizen komt. Tijdens inspecties bleek dat het verpleeghuis geen duidelijk beeld heeft van de risico’s in de zorgverlening.

In de cliëntdossiers worden de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van cliënten bijgehouden. Dit bleek echter steeds niet voldoende te gebeuren.