Cyberstalker moet cel in na aangifte van Haagse hulpverleenster

Archief - ANP
HSD en TNO gaan onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een nationaal cyber testcentrum in Den Haag.
DEN HAAG - De aangifte van een Haagse hulpverleenster (30) vorig jaar heeft tot de arrestatie van oud-student Matthieu M. (33) geleid. De man bleek nog minstens tien vrouwen het leven zuur te hebben gemaakt. De rechter veroordeelde hem maandag voor cyberstalking; hij krijgt twee jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een verplichte zedendaderbehandeling ondergaan.
De hbo-student uit Houten hackte vanaf 2011 de Facebook- en mailaccounts van medestagiaires, stagebegeleidsters en zelfs van zijn lerares. Vervolgens nodigde hij via internet bekenden en vrienden van de slachtoffers, maar ook wildvreemden uit om seks met de slachtoffers te hebben.
Uit naam van de gehackte Haagse, die inmiddels is verhuisd, stuurde M. zelfs een bericht dat zij 'zo graag eens verkracht wilde worden'. De slachtoffers uit het hele land leefden volgens de rechter überhaupt dag en nacht in angst. Ze wisten lange tijd niet wie hun accounts had gehackt en waarom.

Partner kwijt

De slachtoffers schaamden zich voor hun vrienden en familie die obscene berichten kregen, al dan niet voorzien van pornografische beelden. 'Ik werd er zo moe van om telkens aan mijn vrienden te moeten uitleggen dat die berichten niet van mij waren', aldus de Haagse.
Ze raakte er zelfs haar toenmalige partner door kwijt, zei ze. Bij een ander slachtoffer stond daadwerkelijk een man voor de deur die meende een seksdate te hebben.

Voor de kick

De verdachte verklaarde zijn daden te hebben gepleegd 'voor de kick' en 'uit eenzaamheid'. Het vonnis was hetzelfde als de straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.