Delen Avifauna per direct afgesloten vanwege vogelgriep

ALPHEN AAN DEN RIJN - Avifauna in Alphen aan den Rijn sluit per direct enkele gebieden in het vogelpark voor bezoekers vanwege de vogelgriep. Het park neemt deze voorzorgsmaatregel na een oproep van het ministerie van Economische Zaken. Dat bevestigt een woordvoerder van Avifauna tegenover Omroep West.
Het ministerie wil dat bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen in Nederland voorlopig niet meer in contact komen met vogels. In het geval van Avifauna betekent dit dat de paden waar mensen tussen de vogels lopen, tijdelijk niet toegankelijk zijn. Het gaat om de Cuba-volière, waar onder meer de flamingo's en ibissen in leven, de nachtsafari met uilen en het pad rond de grote vijver.
Volgens de Avifauna-woordvoerder zijn de gevolgen voor het park niet groot. 'We zitten momenteel in het laat-seizoen, dus zijn er sowieso veel minder bezoekers. We volgen de voorzorgsmaatregelen op de voet, omdat we natuurlijk ook benieuwd zijn hoe lang deze van kracht zijn.' Maandag werd al duidelijk dat ongeveer twintig vogels binnen moeten blijven vanwege de vogelgriep.

Besmette vogels

De afgelopen dagen werden in verschillende delen van Nederland tientallen dode vogels gevonden die mogelijk besmet zijn met de vogelgriep. Van een aantal van deze dieren - gevonden in Monnickendam - is inmiddels vastgesteld dat het om de voor dieren zeer besmettelijke variant H5N8 ging.
Sinds vorige week woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel worden gehouden, omdat in andere landen wilde vogels met dit type vogelgriep zijn aangetroffen. Stallen met pluimvee mogen sinds maandag niet meer door buitenstaanders worden bezocht.