Gemeente Zoetermeer: ‘Wij verhalen kosten outletcentrum op de initiatiefnemers’

Impressie: Provast
Impressie: Provast
ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer verhaalt eventuele kosten die worden gemaakt voor de bouw van een groot outletcentrum op de initiatiefnemers. Dat zegt de gemeente in antwoord op vragen van Omroep West.
Vorige week schaarde het
zich achter de komst van de Holland Outlet Mall (HOM), een futuristisch outletcentrum van 31.000 vierkante meter dat moet verrijzen op de locatie van het huidige Woonhart. De wethouders Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) en Marc Rosier (VVD) noemen het outletcentrum een mooie kans voor Zoetermeer.
Zij baseren zich op vijf haalbaarheidsonderzoeken. Daaruit blijkt onder meer dat de HOM jaarlijks zo’n 20 miljoen euro extra omzet zal opleveren voor de winkeliers in het Stadshart en de Dorpsstraat. Ook komen er maximaal 700 extra banen bij. Het outletcentrum trekt jaarlijks zeker 6,5 miljoen bezoekers, zo is de verwachting.

Infrastructuur

De HOM is een gezamenlijk initiatief van projectontwikkelaar Provast en de eigenaren van woonboulevard Woonhart. Zij zijn volgens het stadsbestuur van plan om zo’n 150 miljoen te investeren. Het outletcentrum komt op de plaats van het Woonhart en boven de tunnelbak van de Europaweg.
Eventuele kosten voor aanpassing van de infrastructuur en openbare ruimte zal de gemeente verhalen op de initiatiefnemers, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘Wij hebben bijvoorbeeld niet gekozen voor overkapping van de tunnelbak. De ontwikkelaars willen dat, dus zij zullen er ook voor moeten betalen.’

Haalbaarheidsonderzoeken

Wel heeft de gemeente de kosten de haalbaarheidsonderzoeken betaald: bijna een half miljoen euro. Volgens de woordvoerder zal de gemeente ‘de verdere uitwerking van het initiatief gaan faciliteren’. De kosten van een samenwerkings- en een realisatieovereenkomst - ruim 2,2 miljoen euro - komen voor rekening van de initiatiefnemers.  
Dat geld gaat onder meer naar ‘personele inzet en (externe) expertise zoals projectmanagement, juridische en plan-economische advisering, kostendeskundigheid en overige beleidsvelden zoals stedenbouw en verkeer, communicatie en samenspraak’.

Verzet gemeenten en ondernemers

De gemeenteraad neemt - naar verwachting volgende maand - een besluit over het outletcentrum. Ook de provincie Zuid-Holland moet zich er nog over buigen. Tegen de HOM bestaat veel verzet van gemeenten en ondernemers in de regio. Zij vrezen dat het outletcentrum ten koste gaat van bestaande winkelcentra en binnensteden.
Uit een van de haalbaarheidsonderzoeken, uitgevoerd door Goudappel Coffeng, blijkt juist dat veel omliggende winkelgebieden zullen profiteren van de komst van het outletcentrum. Bezoekers van de HOM zullen namelijk ook andere winkelgebieden en attracties in de regio aandoen. Volgens de onderzoekers profiteert vooral het nabijgelegen Stadshart (circa 7,5 tot 15 miljoen euro). Bezoekers van buiten de regio zullen in de Dorpsstraat 0,3 tot 0,5 miljoen euro uitgeven.

Mode

Buiten Zoetermeer profiteren vooral de binnensteden van Den Haag, Leiden, Rotterdam, Delft en Gouda. ‘Het totale negatieve effect van 10,6 miljoen euro wordt verdeeld over veel gemeenten en winkelcentra’, aldus de onderzoekers. Aangezien er in de HOM voornamelijk mode verkocht zal worden, zullen ook sport- en modewinkels in Zoetermeer omzet gaan verliezen aan het outletcentrum.