Instellingen

Na de brand: Stutten monumentale studentenpand Leiden begonnen

Steigers voor het uitgebrande huis.
© Eelco de Vroom

LEIDEN - Een aannemer is dinsdag begonnen met het stutten van de voor- en achtergevel van het monumentale studentenhuis in Leiden waar zondagochtend brand was. Het stutten duurt ongeveer drie dagen. Daarna kunnen de negen getroffen studenten onder begeleiding hun persoonlijke bezittingen ophalen.

In het studentenhuis aan de Oude Singel

brand uit. Het duurde uren voordat de brandweer de situatie onder controle had. Bij de brand raakte de woning zwaar beschadigd. In ieder geval de bovenste verdieping is uitgebrand.

In de nacht van zondag op maandag laaide de brand weer op. 'In die oude panden zitten hele dikke balken waar de hitte heel diep in zit. Als er dan weer iets daarvan bloot komt te liggen en er komt zuurstof bij, kan de brand aanwakkeren', vertelde een brandweerwoordvoerder.

Instortingsgevaar

Omdat er nog steeds een kans is op instorting van het pand en de daaromheen liggende panden, wordt het monumentale gebouw gestut. Zodra de voorgevel van het studentenpand gestut is, kunnen de bewoners van de buurpanden weer terug naar huis. De studenten kunnen voorlopig niet terug naar huis.

De Oude Singel blijft voorlopig rondom de getroffen panden afgesloten. Hoe lang dit duurt, is nog niet bekend.