Man die boel ophitste bij rellen in Schilderswijk hoeft niet terug de cel in

DEN HAAG - De 29-jarige Darryl O. is veroordeeld tot 120 dagen cel waarvan 95 voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de rellen in de Schilderswijk vorig jaar. Ook krijgt hij een werkstraf. Volgens de rechtbank speelde hij een grote opruiiende rol.
Op camerabeelden is te zien hoe Darryl O. op 29 juni vorig jaar op een parkeerautomaat staat met een megafoon in zijn hand. Hij roept eisen en telt uiteindelijk af voor de bestorming van het politiebureau De Heemstraat.
De rechter vindt ook bewezen dat hij daarna stenen gooit naar ME'ers en politiewagens. En dat hij helpt een bouwkeet op een vuur te duwen. 'Het groter maken of gaande houden van een bestaand vuur, is evengoed brandstichting', aldus de rechtbank.

Niet terug de cel in

Zelf zegt O. dat hij slechts als een soort Ghandi naar Den Haag kwam om 'vreedzaam' te protesteren. De rechtbank maakt zich daarom ernstig zorgen om zijn houding: 'Kennelijk is er weinig voor nodig om hem te laten omslaan in gewelddadig optreden.'
Darryl O. was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij is op vrije voeten. Hij hoeft ook niet terug de cel in. De dagen die, na aftrek van het voorwaardelijk deel, overblijven, heeft hij vorig jaar al in voorarrest gezeten. Hij zal nog wel de maximale werkstraf moeten uitvoeren: 240 uur.