Vader van baby Jayden vrijgesproken van doodschudden eigen kind

© ANP
DEN HAAG - De Haagse rechtbank heeft een 48-jarige Haagse vader vrijgesproken van het doodschudden van de vijf weken oude baby Jayden in 2012. Het OM had tegen de man een celstraf van 2,5 jaar geëist. De officier van justitie vond wel dat de vader verantwoordelijk was voor de dood van zijn zoontje.
Jayden overleed als gevolg van
in zijn hoofd. Uit onderzoek van forensische artsen bleek volgens de officier dat de verwondingen kort voor de dood van buitenaf moeten zijn toegebracht. De vader zou toen op het kind gepast hebben. De rechtbank denkt ook dat de verwondingen het gevolg zijn van 'toegebracht letsel' kort voor de dood van het kind. Maar er is echter geen bewijs dat de vader daarvoor verantwoordelijk is, aldus de rechtbank. Ze spreekt hem daarom vrij van de beschuldiging van doodslag.
De rechtbank heeft verschillende zittingen gehouden over de zaak. De advocaten van de vader verkondigden dat de baby waarschijnlijk als gevolg van moeilijkheden tijdens de geboorte is overleden. Bij de bevalling zou er al hersenschade zijn opgetreden, die de baby enkele weken later fataal werd. De advocaten baseerden zich op de mening van een emeritus hoogleraar neonatologie. Haar visie is door de rechtbank terzijde geschoven.