Instellingen

Buren afgebrand studentenhuis Leiden hopen dit weekeinde weer thuis te slapen

© Omroep West

LEIDEN - De buren van het Leidse studentenhuis dat zondag in brand stond, hebben goede hoop dat ze komend weekeinde weer thuis kunnen slapen. Door de brand in het pand aan de Oude Singel moesten in totaal twintig mensen elders een slaapplek zoeken.

Het studentenhuis raakte zwaarbeschadigd. In ieder geval de bovenste verdieping

. In de nacht van zondag op maandag

.

Marianne Korving-Kortmann kwam dinsdag even de hockeystick van één van haar kinderen ophalen. 'We mogen wel spullen pakken uit ons huis, maar we mogen er nog niet verblijven', zegt ze.

Instortingsgevaar

Dat heeft te maken met de slechte staat van het pand waar de brand heeft gewoed. Het studentenhuis moet eerst gestut worden om er zeker van de zijn dat er geen instortingsgevaar meer is. Een gespecialiseerd bedrijf is daar nu mee bezig. De monumentale woning hoeft in ieder geval niet gesloopt te worden.

'Ik heb het idee dat we dit weekeinde wel weer naar huis mogen', zegt Marianne. Haar gezin slaapt nu verspreid over de stad. 'Mijn man en ik zitten in een hotel en de kinderen logeren nu even bij vriendinnetjes en een kennis hier in de buurt.'

Daadkrachtig optreden

De studentes uit het afgebrande huis kunnen voorlopig nog niet terug. 'Maar ik heb van ze begrepen dat hun huisbaas nu op zoek is naar vervangende woonruimte, dus dat zal wel goed komen.' De studentes uit het meisjeshuis hebben zelf geen behoefte om met de pers te praten, weet hun buurvrouw.

'Er doen nu allerlei verhalen de ronde over de brand', zegt Marianne. Maar ik wil nog wel even zeggen dat die meiden prima gereageerd hebben. Een van hen heeft het brandalarm gehoord en heeft vervolgens actie ondernomen.'