Hagenees maakt stadsplattegrond 'De Haag op ze Haags'

DEN HAAG - Met de nieuwe kaagt in de hand hoeve Hageneize nauit meâh te vedwale in hun ège stad, oftewel: 'Nevâh nauit meâh de weg kwèt achtah de dùinûh'. Dat is de titel van een nieuwe plattegrond van Den Haag, speciaal voor Hagenezen.
'Sinds O, o, Den Haag van Harrie Klorkestein liep ik eigenlijk al met het idee rond om een stadsplattegrond ''De Haag op ze Haags'' te maken', vertelt Ton Scheffer, de bedenker en maker van de Haagse stadsplattegrond. 'Ik heb dat idee een tijdje in de ijskast gezet. Nou ja een tijdje', zegt hij lachend. 'Maar nu is ie er dan eindelijk.'
Op de plattegrond 'De Haag, op ze Haags' zijn de straatnamen en belangrijke gebouwen 'verHaagst'. Het Rijswijkseplein is het Rèswèkseplèn, de Lange Vijverberg is Lange Vèvâhberrag, Het Binnenhof is Werrekplaas voâh Kâhwe Kak, de Benoordenhoutseweg is Benoâhdehâhtseweg. Op de voorzijde van de kaart staat het gebied tussen station Hollands Spoor en de kust van Scheveningen en de achterzijde geeft het stadscentrum van Den Haag vergroot weer.

Haagse Harrie

'Ik ben voor de juiste spelling van de straatnamen en het bedenken van nieuwe namen voor gebouwen geholpen door de erven van Marnix Rueb (de bedenker van Haagse Harrie)', aldus Scheffer. 'Ik had het ook nog erg leuk gevonden om Haagse Harrie in het stadsplan te verwerken maar daar gingen de erven helaas niet mee akkoord.'
'Het geeft niet', gaat hij verder, 'ik vind dit ook al erg leuk en ik ben eigenlijk een beetje overdonderd door het succes en de aandacht die de Haagse stadsplattegrond krijgt'.