Instellingen

Sluisbrug in Leidschendam gaat in spits dicht voor sluipverkeer

De Sluisbrug gaat in de spits dicht voor niet-Leidschendammers. (Foto Omroep West / Monica Overdijkink)
Zalmschouwen in de sluis van Leidschendam. Foto Monica Overdijkink.

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De Sluisbrug in Leidschendam wordt in de toekomst afgesloten voor sluipverkeer tijdens de spits. Ook komt er geen extra brug over de Vliet. Dat heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg dinsdagavond besloten.

De gemeente praat al langere tijd over een aanpak van het sluipverkeer. Eén van de plannen was de bouw van een nieuwe brug over de Vliet door de wijk Klein Plaspoelpolder, maar daar is nu van afgezien omdat uit onderzoek blijkt dat een extra brug geen oplossing biedt voor de verkeersdrukte, terwijl die wel bijna zeven miljoen euro kost.

de nieuwe brug.

Wel is besloten om het sluipverkeer over de Sluisbrug aan te pakken, om zo de drukte op de Damlaan in de spits te beperken. Er komt een systeem waarmee omwonenden wel over de brug kunnen en doorgaand verkeer niet. Hoe dat systeem er uit gaat zien en op welke termijn het wordt ingevoerd is nog niet duidelijk. De gemeente gaat daarover praten met betrokkenen, zoals bewoners en ondernemers rond de Dam. Buiten de spits blijft de brug wel open voor al het verkeer, om zo de winkels in het oude centrum bereikbaar te houden.

Over de N14

Tegelijk met de maatregelen rond de brug worden ook andere straten in het oude centrum van Leidschendam aangepakt. Daarnaast worden de verkeerslichten rond de Wijkerbrug in Voorburg anders afgesteld, zodat fietsers sneller over de Vliet kunnen en automobilisten langer moeten wachten.

Alle maatregelen zijn bedoeld om doorgaand verkeer te dwingen over de N14 te rijden, in plaats van door de woonwijken. De totale bereikbaarheid van Leidschendam en Voorburg zal niet verbeteren, zo blijkt uit de berekeningen die de gemeente heeft laten maken, maar de drukte op de sluiproutes zal wel verminderen.