Instellingen

Wijsmuller: Het lukt Den Haag bij lange na niet om statushouders op te vangen

Asielzoekers
Asielzoekers © ANP

DEN HAAG - Van de ambities van Den Haag om bijna 2200 statushouders onderdak te bieden in de stad komt niet veel terecht. Dat blijkt uit de meest recente brief van wethouder Joris Wijsmuller (HSP) over asielzoekers aan de gemeenteraad. De stad biedt dit jaar aan slechts 1300 mensen een echte woning aan.

Dat komt omdat het genereuze aanbod van de stad om dit jaar 700 mensen meer op te vangen dan de 1466 die wettelijk verplicht zijn, helemaal niet wordt gehaald. Dat gaat waarschijnlijk pas volgend jaar gebeuren. Bovendien wordt het wettelijk verplichte aantal ook niet gehaald. Ongeveer 200 van die 1466 krijgen ook pas volgend jaar een woning in Den Haag.

Dit is het gevolg van een beslissing van het college van burgemeester en wethouders dat het beter is om tijdens kerst en de jaarwisseling vluchtelingen in een asielzoekerscentrum te laten zitten, dan ze onderdak te bieden in de stad, schrijft Wijsmuller.

Niet in december welkom

Het is ‘niet wenselijk om grotere groepen statushouders in de laatste twee weken van december in te huizen,’ aldus het stadsbestuur. Daarom komt een groep van 200 vluchtelingen pas na de jaarwisseling naar Den Haag.

Afgelopen dagen was in de politiek grote onrust ontstaan over de opvang van asielzoekers met een verblijfsvergunning in de stad.

Grootse plannen

Den Haag presenteerde een jaar geleden grootse plannen: bovenop het wettelijke verplichte aantal van 1466, wilde het stadsbestuur nog eens 700 mensen extra opvangen. Maar een maand geleden bleek dat dit aantal niet wordt gehaald. Den Haag zou dit jaar 800 mensen minder onderdak bieden dan gedacht. Volgens verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (HSP) kwam dit omdat er onvoldoende statushouders beschikbaar waren. Maar het betekent in de praktijk wel dat de stad het verplichte aantal van 1466 niet haalt.

In antwoorden op vragen van de SP in de Tweede Kamer werd duidelijk dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff daar anders over denkt. Hij stelt dat de gemeente Den Haag ook onvoldoende woonruimte beschikbaar had voor de statushouders. De gemeenteraad eiste daarom opheldering van de wethouder.

Inzet hoog

Volgens Wijsmuller is er geen verschil in zienswijze tussen hem en de staatssecretaris. Bovendien blijft de inzet hoog. ‘De Haagse ambitie om de taakstelling te realiseren en daarbovenop 700 extra statushouders in onze stad te huisvesten, staat recht overeind.' Maar ook vindt hij het een ‘ingewikkeld, en niet altijd maakbaar proces’.

In de brief maakt de wethouder wel duidelijk dat bijna het wettelijke aantal vluchtelingen aan Den Haag is ‘gekoppeld’. Dat betekent dat ze in een asielzoekerscentrum zitten en weten dat ze hier naartoe gaan. Maar dat dit nog niet wil zeggen dat ze hier ook echt wonen.

In de loop van het jaar

Dat het zo lang duurt voordat de stad mensen kan opvangen, komt volgens hem onder meer omdat in Den Haag pas in de loop van het jaar woningen beschikbaar zijn gekomen, er niet altijd een goede balans is tussen geschikte huizen en statushouders en het niet duidelijk is wanneer mensen precies komen.

De SP, die het verschil in zienswijze tussen de staatssecretaris en de wethouder aan het licht bracht, is boos over de nieuwe brief van Wijsmuller. Volgens raadslid Aisha Akhiat goochelt hij met cijfers en trekt hij een rookscherm op. ‘Wijsmuller is drie jaar geleden gekozen omdat hij een einde wilde maken aan het "er omheen lullen" door politici. En nu lijkt het alsof hij daar zelf kampioen in is geworden. Hoe kan dat nu in zo’n korte tijd? Ik neem hem dat heel kwalijk.’