Redders van jonge kinderen krijgen medailles voor heldenmoed

DEN HAAG - Twee vissers die op 17 oktober vier kinderen redden uit het water van de Vliet bij Leidschendam zijn vandaag officieel tot held gebombardeerd. Ze werden onderscheiden met een medaille van de maatschappij tot redding van drenkelingen. Ook een automobiliste die hielp bij het redden van de kinderen kreeg een onderscheiding.
André Krens uit Leidschendam en Henk van de Sande uit Nootdorp
hoe een vrouw met haar bakfiets
inrijdt, vijftig meter van waar zij zitten te vissen. In de
zitten twee peuters en twee baby's. De mannen bedenken zich geen moment. Krens springt in het water en haalt de kinderen uit de bakfiets, Van de Sande trekt ze op de kant.
Roos Nieuwenburg uit Leidschendam rijdt op dat moment langs. Zij stapt uit haar auto en helpt met de reanimatie van één van de kinderen. Alle drie krijgen ze donderdagmiddag een onderscheiding opgeprikt door premier Mark Rutte.

Carnegie Heldenfonds

Er worden nog twee regiogenoten geëerd. Suzanne van Gemert en Sander Haine uit Rijswijk krijgen de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds omdat zij in 2014 twee jonge broertjes hebben gered uit de Noordzee bij Julianadorp, in Noord-Holland. Een reddingsoperatie met een rouwrandje, omdat een vrouw die ook probeerde de kinderen te redden dat zelf niet overleefde.
Alle onderscheidingen worden uitgereikt omdat het vandaag Nationale Heldendag is. Deze dag is uitgeroepen door het Carnegie Heldenfonds. Het fonds beloont heldenmoed van mensen die een heldhaftige daad hebben verricht met gevaar voor eigen leven.

Burgermoed

'Juist in deze tijd is het van groot belang deze vorm van goed burgerschap onder de aandacht van de bevolking te brengen en daarom deze bijzondere vorm van burgermoed te benadrukken en deze helden te eren,' aldus Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, die ook voorzitter is van het Carnegie Heldenfonds.