Instellingen

Máxima bezoekt buurthuis De Mussen in de Haagse Schilderswijk

Koningin Máxima straalt tijdens haar eerste publieke optreden na haar nierbekkenontsteking.
© ANP).

DEN HAAG - Koningin Máxima brengt donderdagmiddag een bezoek aan buurtcentrum De Mussen in de Haagse Schilderswijk. Het wijkcentrum bestaat 90 jaar. De koningin woont optredens van kinderen bij en krijgt een rondleiding.

De Mussen is het oudste buurthuis van Nederland, staat op hun eigen site. Meneer De Bruin richtte het in 1926 op om kansarme kinderen in de wijk een betere toekomst te geven. Inmiddels is het buurthuis uitgegroeid tot een wijkcentrum met allerlei activiteiten op het gebied van participatie, sport en gezondheid, natuur en techniek, kunst en cultuur.

Het centrum aan de Hoefkade krijgt elke week 1800 buurtbewoners over de vloer. Kinderen kunnen er sporten of speelgoed huren bij de speelotheek. Voor jongeren tot 18 jaar is er een soos en een buurtpreventieteam. Zo'n 30 jongeren lopen op zaterdagavond een rondje door de wijk.

Minder subsidie

Het buurthuis viert donderdag een feestje, maar naast het jubileum is er weinig reden tot feest. 'We moeten in drie jaar tijd 31.000 euro inleveren,' zegt directrice Nicoline Grötzebauch. 'Dat betekent bijna een full-time jongerenwerker minder. En we hebben er maar twee in dienst.'

Volgens een woordvoerder van wethouder Karsten Klein gaat het niet om een bezuiniging, maar 'krijgt het buurthuis minder subsidie dan gedacht'. Hij spreekt niet van een noodsituatie en nodigt de mensen van De Mussen uit op het stadhuis om over de mogelijkheden te praten. Volgens Grötzebauch is er al het hele jaar met de wethouder gepraat, maar zonder resultaat.