Instellingen

Topstuk familie Maduro levert recordopbrengst op: 415.000 euro voor Joodse olielamp

De Chanoeka-lamp uit de collectie van Rebecca Maduro. © Venduehuis

DEN HAAG - De moeder van George Maduro, een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog en naamgever van miniatuurstad Madurodam in Den Haag, bezat een grote collectie goud, zilver en porselein. Deze werden donderdag en worden vrijdag geveild. Het topstuk ging donderdag onder de hamer: de 'Chanoeka' bracht maar liefst 415.000 euro op.

Peter Meefout, woordvoerder van het Venduehuis der Notarissen in Den Haag, noemt de opbrengst 'een unicum'. 'Dit is echt heel bijzonder. Een absolute recordopbrengst voor het Venduehuis.'

De lamp, die in 1747 door de Nederlandse Harmanus Nieuwenhuys gemaakt werd in Amsterdam, stond de afgelopen 70 jaar in opslag. Er is maar één ander exemplaar bekend, en die behoort toe aan het Koninklijk Huis. Die lamp staat op dit moment in bruikleen in het Joods Historisch Museum.

Chanoeka

Het topstuk, dat genoemd is naar het Joodse feest van de lichtjes, is opgekocht door een buitenlandse partij. Die was bereid diep in de buidel te tasten. De schatting van het veilinghuis was dat het object 'slechts' tussen de 8.000 en 12.000 euro op zou brengen. Daarmee was het wel het topstuk van de collectie van mevrouw Maduro.

Volgens Meefout is de lamp van grote historische en religieuze waarde en verklaart dat de verkoopprijs. 'Er was een tiental telefoonlijnen open, er werd via internet en in de zaal geboden. Het was spannend. Er was echt vanuit de hele wereld interesse.'