Instellingen

Ontslagen werkneemster gemeente Den Haag krijgt mogelijk baan terug

© ANP

DEN HAAG - De vrouw die enige tijd geleden werd ontslagen door de gemeente Den Haag omdat ze onder werktijd borstvoeding gaf, krijgt mogelijk haar baan terug. Dat meldt de gemeente in een reactie.

De vrouw, die via een uitzendbureau in dienst van de gemeente was, werkte op de gemeentelijke klantenservice. Tijdens haar zwangerschapsverlof is er, zo meldt een woordvoerder, meerdere keren contact geweest tussen de vrouw en haar leidinggevende om haar terugkeer op de werkvloer te bespreken.

Op haar eerste werkdag na haar verlof heeft ze echter pas aangegeven dat ze thuis borstvoeding wilde geven. Voor die dag ging haar leidinggevende daar toen mee akkoord, op voorwaarde dat er vanaf de volgende werkdag nieuwe afspraken gemaakt zouden worden. Op die manier zou de vrouw tijdens haar afwezigheid vervangen kunnen worden.

Wederzijds respect

Volgens de gemeente is haar wens om borstvoeding te geven dus wel gerespecteerd, maar wilde de organisatie eerst uitzoeken wat precies de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer zijn.

Op de tweede werkdag is de vrouw, die het College van de Rechten van de Mens inschakelde om haar gelijk te halen, naar huis vertrokken om haar kind de borst te geven. Daarover is verder niet gecommuniceerd. De gemeente voert dit gebrek aan communicatie dan ook aan als de reden om de vrouw te ontslaan.

Onderscheid op basis van moederschap

Het College van de Rechten van de Mens stelde in haar uitspraak dat het beter was geweest als de borstvoedende vrouw eerst met haar werkgever had overlegd. Toch vindt het College dat geen ernstig vergrijp, en daarom heeft de gemeente Den Haag onderscheid gemaakt op basis van moederschap door de vrouw te ontslaan.

De gemeente Den Haag noemt de situatie 'spijtig' en stelt dat het recht op het geven van borstvoeding stevig is vastgelegd in de arbeidsvoorwaarden van haar medewerkers. Daarnaast zijn er aparte lactatieruimtes beschikbaar.

Mogelijke terugkeer

De situatie wordt op korte termijn met de vrouw besproken. De kans bestaat dat ze alsnog haar baan terugkrijgt.