Instellingen

Geheime kluis ontdekt bij renovatie V&D Grote Marktstraat Den Haag

Het voormalige V&D-pand aan de Grote Marktstraat in Den Haag
Het voormalige V&D-pand aan de Grote Marktstraat in Den Haag © ANP

DEN HAAG - Het klinkt als een spannend jongensboek: bij de renovatie van het oude gebouw van V&D aan de Grote Marktstraat in Den Haag is een geheime kluis ontdekt. De inhoud van die kluis, of soort kist, herinnert aan het roemrijke verleden van het failliete concern. Toen men de ijzeren kist opende bleek er een selectie van V&D-producten uit 1964 in te zitten.

De kist werd gevonden via een beschrijving die zat in een loden koker die in 1964 werd ingemetseld bij het leggen van de eerste steen. Het was toenmalig burgemeester Kolfschoten van Den Haag die de kist sloot.

Op de beschrijving in de loden koker stond: 'Eerst op 21 september 2064 zal zij (de kist) wederom worden geopend, opdat toekomstige generaties zullen weten waarmee ons leven van alledag werd omringd.' Toch werd de kluis opengemaakt, en daar is het oud-personeel niet blij mee.

Cultuurhistorische waarde

In de kist zat onder meer een LP van de Beatles, een transistorradio en een TV. Uiteindelijk bleek het allemaal van weinig waarde en is alleen de loden koker voor het nageslacht bewaard. Die is terecht gekomen bij Benno Vroom, een nazaat van de oprichter van V&D. Hij verzamelt alles wat nog van V&D wat nog van cultuurhistorische waarde is. Vrijdagochtend in de uitzending van Mogge Michiel meer over de bijzondere vondst.

In het pand komt nu een vestiging van Decathlon en van het Canadese warenhuis Hudson's Bay. De vestiging van Decathlon gaat woensdag open.

LEES OOK: