Instellingen

Gedwongen opname voor stalker supermarktcaissière in Leiden

Een kassa van een supermarkt.
Een kassa van een supermarkt. © Omroep West

LEIDEN - Leidenaar Benjamin K. (33), die vorig jaar een 16-jarige cassière van de Hoogvliet supermarkt aan de Kennedylaan in zijn woonplaats stalkte, moet gedwongen worden opgenomen in een gesloten psychiatrische kliniek. Dat heeft de Haagse rechtbank donderdag bepaald.

De supermarkt legde de klant een winkelverbod op omdat de verliefde man de cassiere stalkte via Facebook en ook meermalen per dag bij haar kassa opdook. De Leidenaar vocht dat winkelverbod in kort geding aan, maar verloor dat september vorig jaar. Daarna ging het stalken toch nog door. 'Ik mis je mijn godinnetje', las het slachtoffer ondermeer in haar berichtenbox. Het inmiddels 17-jarige meisje stopte uiteindelijk zelfs met het werk omdat ze er moedeloos van werd.

Deskundigen oordeelden dat de Leidenaar een psychische stoornis heeft. Hij is ontoerekeningsvatbaar. Daarom ontsloeg de rechtbank hem van rechtsvervolging. Wel vond de rechtbank een gedwongen psychiatrische opname noodzakelijk. Zo'n maatregel duurt maximaal een jaar. De beslissing van de rechtbank komt overeen met de eis die het Openbaar Ministerie had laten horen tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden.