Eigenaar Avonturia De Vogelkelder Jan Huybers (68) overleden

Jan Huybers (68)
Jan Huybers, de oprichter van de Vogelkelder © Familie Huybers
DEN HAAG - De eigenaar van de bekende Haagse dierenwinkel Avonturia De Vogelkelder, Jan Huybers, is overleden. Hij leed aan kanker. Huybers stierf woensdag in het bijzijn van zijn familie op 68-jarige leeftijd, bevestigt John van Zweden aan Omroep West.
Van Zweden is getrouwd met een nicht van Huybers. Voor de bekende Hagenaar was Huybers een van de belangrijkste mensen in zijn leven. Hij vertelt donderdagavond tegen Omroep West: 'Ik had vroeger vogels en kocht mijn voer bij hem. Via Jan heb ik mijn vrouw ontmoet.' Later kocht Van Zweden een pand naast dat van Huybers en begon er zijn behangwinkel.
Hij vertelt hoe ze altijd samen naar ADO gingen, dat Jan een harde werker en een familieman was. Ook is hij trots op wat Huybers met zijn dierenwinkel voor de stad heeft klaargespeeld.

Van een kelder naar de grootste van Nederland

Huybers begon in 1976 met zijn dierenwinkel, valt te lezen op de website van de winkel. Zijn liefde voor vogels was zo groot, dat hij begon met ze te verkopen vanuit zijn kelder.
Toen het bedrijf in september 2016 het veertigjarig bestaan vierde was het inmiddels uitgegroeid tot een familieberijf met meer dan 50 werknemers.

'Geen mens had een hekel aan Jan'

De klap van het overlijden komt hard aan. 'We dachten dat hij genezen was, maar de kanker zat ook in zijn longen'. De behandelingen mochten uiteindelijk niet meer baten. Wat het volgens Van Zweden extra wrang maakt is dat Jan niet rookte of dronk.
Jan Huybers wordt donderdag 24 november begraven op begraafplaats Ockenburgh in Den Haag. En volgens Van Zweden is er geen twijfel over mogelijk dat het druk wordt. 'Er was geen mens die een hekel had aan Jan. Er komen minimaal 1000 man, geloof mij maar.'