Den Haag wil instellingen met topsalarissen hard blijven aanpakken

(Archieffoto)
(Archieffoto)
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil dat de gemeente toch grenzen gaat stellen aan de inkomens van topmensen van organisaties en instellingen die subsidie krijgen. Dit tot grote teleurstelling van wethouder Tom de Bruijn (D66, financiën). Volgens hem is het door de Raad van State verboden dat gemeenten nog dit soort eisen stellen. 'Ik ben wethouder en ik heb me aan de wet te houden', zei hij.
De raad sprak donderdagavond over de subsidieverordening van de gemeente. Tot grote teleurstelling van het college bleek er onder aanvoering van de PvdA toch een meerderheid in de raad om daar weer in op te nemen dat de gemeente moet gaan onderzoeken of 'een onevenredig deel' van de subsidies aan topsalarissen wordt besteed.
Als dat het geval is, moet het stadsbestuur overwegen om met een andere organisatie in zee te gaan. Ook dient in contracten met de organaties worden vastgelegd dat zij mensen niet meer mogen betalen dan de zogenaamde WNT-norm, het salaris van een minister.

Teruggefloten door Raad van State

Dit terwijl de Raad van State in mei van dit jaar de gemeente nog terugfloot. Volgens de hoogste rechter mogen gemeenten niet dit soort eisen stellen aan de organisaties die subsidies krijgen.
Volgens wethouder De Bruijn heeft hij er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat gemeenten dit wel mogen doen. Zo heeft hij die zaak in een gesprek van anderhalf uur met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bepleit. De bewindsman zou hem daarbij hebben gezegd dat hij geen juridishe mogelijkheden heeft om gemeenten toch eisen te laten stellen aan topinkomens. De gemeenteraad bleek echter niet gevoelig voor dat argument.

'Weinig vertrouwen'

De wethouder zei in een reactie na afloop van het debat dat hij de voorstellen van de raad wel gaat uitvoeren. Maar ook dat hij weinig vertrouwen heeft in het resultaat. 'Als we dit uitvoeren komt er opnieuw een rechtszaak en dan zullen we opnieuw onderuit gaan.'
Wel voegde De Bruijn daaraan toe dat hij het zelf ook jammer vindt dat de gemeente geen grenzen mag stellen aan topinkomens. 'Dat betreur ik.'

Voorzichtige kentering

Tegelijk ziet hij wel een voorzichtige kentering bij organisaties. Die brengen de topsalarissen al steeds meer terug, al blijven er hardnekkige weigeraars. De Bruijn: 'Maar we blijven in gesprek en zullen een beroep blijven doen op die organisaties om de salarissen terug te brengen.'