Eis: 9 jaar cel voor woningoverval en wurgpoging Zoetermeer

Archieffoto rechtbank
Archieffoto rechtbank
ZOETERMEER - Een 37-jarige man uit Gouda heeft donderdag in hoger beroep 9 jaar cel tegen zich horen eisen voor het gerechtshof in Den Haag. Hij wordt verdacht van een gewelddadige woningoverval aan de Van Aalstlaan in Zoetermeer in 2014. Hij mishandelde daarbij een bejaarde vrouw, die de overval maar ternauwernood overleefde.
De verdachte gebruikte een babbeltruc: een smoesje om iemands huis binnen te komen. Binnen heeft hij nog even met de vrouw gesproken, maar toen hij weg leek te gaan, draaide hij zich ineens om en zei hij dat het om een overval ging.

Wurgen

Toen de vrouw begon te schreeuwen zou de verdachte hebben geprobeerd haar te wurgen. Eerst probeerde hij dat met haar halsketting, daarna met het koordje van haar bril en vervolgens met tie-rips.
De vrouw wist de aanval te overleven door haar handen tussen de tie-rips te houden en de verdachte geld aan te bieden. Nadat hij een bedrag van zo’n 150 van het slachtoffer had weggenomen, zou de verdachte naar het café zijn gegaan.

Poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van doodslag. Volgens de advocaat-generaal heeft het slachtoffer het alleen overleefd, omdat ze zo snel en slim handelde. Volgens het OM was de verdachte er destijds op gericht om de vrouw om het leven te brengen, zodat hij haar huis kon doorzoeken.
De verdachte ontkent alles. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot zes jaar celstraf. Destijds was door het OM acht jaar geëist. De verdachte is toen in hoger beroep gegaan. Het Hof doet op 1 december uitspraak.

LEES OOK