Oud-personeel V&D niet blij met openbreken geheime kluis: 'Dit doet pijn'

DEN HAAG - Oud-medewerkers van de V&D zijn er niet blij mee dat de geheime kluis die in het voormalige pand van het warenhuis in Den Haag werd gevonden, is opengemaakt. Dat zegt Ria Steenbergen (70) uit Delft, die destijds als jonge verkoopster van 16 bij het plaatsen van de kluis aanwezig was. De tijdcapsule had eigenlijk pas in 2064 geopend mogen worden.
Ria werkte meer dan 40 jaar bij de V&D in de Grote Markstraat. 'Er gingen allemaal dingen in die in die tijd dagelijks gebruikt werden. Het voltallig personeel was bij de plaatsing aanwezig, heel bijzonder’, vertelt ze.
V&D is inmiddels failliet, het pand wordt verbouwd voor de opening van sportgigant Decathlon. Bij die verbouwing is de kluis uit 1964 tevoorschijn gekomen. Ria weet het nog precies. 'Hij zat ingemetseld in een muur van het mooiste, marmeren trappenhuis bij de oude ingang aan het Spui', zegt ze.

Weinig respect

Ria Steenbergen hoorde via een oud-collega dat de kluis was geopend. Ze vindt het erg jammer dat de boodschap om de kluis pas in 2064 te openen, genegeerd is. En als de kluis dan toch geopend moest worden, had ze daar graag bij willen zijn.
Stan Schumacher, hoofd uitvoerder van aannemer Van Wijnen, zegt dat hij zijn best heeft gedaan netjes met de kluis om te gaan. 'Tja, wij zijn hier aan het slopen. V&D is failliet, wat moet je anders met zo'n ding? Als je zoiets vindt, ga je het openmaken. Maar we zijn er netjes mee omgegaan en hebben de spullen uitgestald in de kantoren.'

Spullen verdeeld onder slopers

Naast de televisie ('met een prijskaartje van 848 gulden', aldus Schumacher) zat er bijvoorbeeld ook een radio, stalen blokschaaf en een pakje instant pudding in de kluis. De spullen stonden eigenlijk op kantoor te verstoffen, tot Benno Vroom, een nazaat van de oprichter van V&D, langskwam om het archief van het Haagse filiaal op te halen. Toen kwam de kluis ter sprake en heeft hij meegenomen wat er nog stond.
'Van lieverlee hebben mijn mensen wat meegenomen die er wat van wilden hebben', vertelt Schumacher. 'Dat stond hier maar te staan en te staan.' Zelf heeft hij een scheerapparaat uit de kluis thuis liggen. Ria vindt het erg jammer dat de spullen nu bij mensen zijn die er geen emotionele waarde aan hechten. 'Voor mij heeft het die waarde namelijk wel. Dit doet wel pijn.'

Oproep

Heb je een deel van spullen uit de kluis in je bezit of weet je waar ze zijn? We zouden de capsule graag weer compleet willen maken. Laat het ons weten en mail naar online@omroepwest.nl.