Wat mag je nog zeggen? College in Theater aan het Spui over grenzen van discriminatie

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Wat mag je nog zeggen in het openbaar? En wanneer ben je strafbaar? Die vraag is actueler dan ooit. En iedereen mag die vraag nu voorleggen aan het Openbaar Ministerie tijdens een college op 10 december in het Theater aan het Spui.
In het Haagse theater beantwoordt officier van justitie Ingeborg Doves die zaterdagavond allerlei vragen. Zij is gespecialiseerd in discriminatie en weet dus welke vlaggen je buiten mag dragen, wat een cabaretier zich kan veroorloven en of het beledigen van het koningshuis strafbaar is.
Mag je zomaar iets zeggen over homo's, negers of moslims? En wie bepaalt dat? Doves zal tijdens het college uitleggen wat strafbaar is en wat niet, en welke afwegingen daarbij worden gemaakt.

Zaak-Wilders niet besproken

Tijdens het college gaat Doves niet in op strafzaken die nog lopen. De zaak-Wilders wordt dus niet besproken. Toch wil het OM in het college proberen uit te leggen aan het publiek hoe een grondrecht als vrijheid van meningsuiting soms in botsing kan komen met andere grondrechten, zoals het verbod op discriminatie.
Het college wordt gegeven in het Theater aan het Spui op zaterdag 10 december, van 19.30 uur tot 22.00 uur. Kaarten zijn gratis aan te vragen via OpenbaarCollege10dec@om.nl.