10 verrassende feiten over je dagelijkse wc-activiteiten

Wereld Toiletdag
Wereld Toiletdag
DEN HAAG - Iedereen doet het, maar niemand praat erover: naar de wc gaan. Het is dan ook niet gek dat er veel onduidelijkheid bestaat over onze dagelijkse toiletbezoekjes. Met wat hulp van Helpling, de grootste online marktplaats voor huishoudelijke diensten, doorbreken wij deze stilte eenmalig op 19 november voor Wereld Toilet Dag met 10 verrassende feitjes.
Wist je dat…

… het toilet niet de meest vieze plek van je huis is?

Als we schoonmaken besteden we de meeste aandacht aan ons toilet, hierdoor is het een van de schoonste plekken in een huishouden. Bacteriën overleven daarnaast niet lang op het gladde en koude keramiek van de wc-pot. De vieste plek in huis is de gootsteen. Hier vertoeven bijna 10.000 bacteriën per vierkante meter, dit zijn er bijna 1250 keer zoveel als op de wc-bril!

… de krant lezen niet de favoriete bezigheid van Nederlanders is op het toilet?

Volgens een recent onderzoek neemt 80% van de Nederlanders hun smartphone mee naar het toilet. De telefoon wordt vooral gebruikt om berichtjes te versturen of door de Facebook tijdlijn te scrollen. 10% van de ondervraagden neemt zelfs zijn telefoon op terwijl hij op de wc zit. Aan het telefoongebruik op het toilet zit ook een keerzijde: één op de vier mensen heeft zijn telefoon wel eens uit de wc moeten vissen.

.... toiletblokken een tegenovergesteld effect hebben?

Toiletblokken in je wc hangen tegen een vieze geur werkt, maar alleen in openbare toiletten. Thuis zijn toiletblokken onnodig. De structuur van de blokjes maakt het voor bacteriën juist makkelijker om zich te nestelen op het normaal gesproken gladde porselein.

… we allemaal dezelfde fouten maken bij het schoonmaken van het toilet?

Een grootst gemaakte fout bij het schoonmaken van de wc is dat we denken dat we klaar zijn na het schrobben. Bacteriën zijn dol op warme, plakkerige ondergronden. Maak het toilet daarom altijd droog na het schoonmaken.

… mannen hun handen minder vaker wassen dan vrouwen?

Wetenschappers van de London School of Hygiene merkten op dat in openbare gelegenheden slechts 32% van de mannen hun handen wassen na een toiletbezoekje. Bij de vrouwen is dit 62%. Zelfs als je tot de groep behoort die zijn handen wel wast: vergeet niet om zeep te gebruiken en de tijd te nemen voor het wassen. Bacteriën gaan niet direct dood als ze in aanraking komen met de zeep: het kost minstens 20 tot 30 seconden wassen voordat alle bacteriën verdwenen zijn.
... dat je nooit cola en mentos in de wc moet gooien om een toilet te ontstoppen?
Inderdaad, de meeste schoonmaakmythen vertellen dat je druk nodig hebt om een blokkade op te heffen, maar kijk uit! Als je pech hebt beschadig je op deze manier de pijpen en voor je het weet ligt je hele badkamer open om de pijpen te herstellen. De beste truc is om heet water (niet kokend!) van een meter hoogte in de WC te laten vallen. De energie die vrijkomt door de val, lost de verstopping direct op.

… mannen veel meer tijd op het toilet doorbrengen dan vrouwen?
Een onderzoek onthulde - geheel tegen onze verwachtingen in - dat vrouwen gemiddeld maximaal 5 minuten op het toilet doorbrengen en mannen wel 15 minuten! De reden dat veel mannen zolang op de bril zitten is omdat zij toiletbezoekjes zien als een rustmomentje in hun dag. 1 op de 2 mannen geeft dan ook aan dat hij de krant leest op het toilet.

… je een vouwer, propper of wikkelaar bent?

70% van de Nederlanders vouwt zijn of haar toiletpapier voor gebruik, de meeste Europeanen benaderen het WC-papier op deze manier. 7% van de Europeanen is een propper en slechts 2% wikkelt het papier om zijn of haar hand. Blijkbaar is dit wel cultureel bepaald: in Amerika maken de meeste mensen juist een prop van hun toiletpapier. Vooral vrouwen doen dit veel liever dan dat zij vouwen.
… er een land is waar je 150 euro moet betalen als je het toilet niet doortrekt?
Singapore heeft de reputatie van het schoonste land op aarde. Zelfs de openbare toiletten zijn hier brandschoon. Dit willen ze graag zo houden. Daarom checkt de politie steekproefsgewijs of er wel is doorgetrokken bij openbare toiletten.

… je de deksel altijd dicht moet doen als je het toilet doortrekt?
Doe je de deksel nooit naar beneden als je doortrekt? Denk erover na: bah. Het toiletwater kan bij het doorspoelen wel tot 6 meter omhoog komen en de hele badkamer vervuilen. Het spettert op de muur, de vloer en misschien zelfs wel op je tandenborstel! Dus trek in het vervolg alleen door met een dichte deksel.
Heb je het artikel gelezen maar zit je nog? Kijk dan eens op de website van Helpling voor nóg meer informatie!