De Kruidnotencake van Marlous

© Marlous Scheenstra
DEN HAAG - Sinterklaas is weer in het land, dus daarmee ook de kruidnoten en ander lekkers. Vorige week maakte Naomi Speculaasbrokken en deze week geeft zij het stokje door aan Marlous. Zij legt precies uit hoe je een overheerlijke kruidnotencake maakt.
Hoi! Mijn naam is Marlous Scheenstra en ik ben 22 jaar. Ik ben 2 jaar geleden bij Omroep West begonnen als stagiair voor de actie Samen voor de Voedselbank en inmiddels werk ik hier alweer 2 jaar als freelancer.

Doordat ik veel met gezonde voeding bezig ben en veel sport, bedacht ik het idee van deze gezonde variant van de kruidnotencake. Dit bananenbrood gevuld met kaneel en kruidnoten kun je zo gezond maken als je zelf wilt.

De basis van het bananenbrood kun je steeds opnieuw gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook aan “appeltaartbrood” bakken met stukjes appel en rozijnen, of een chocolade-bananenbrood door een flinke schep kaneel aan het beslag toe te voegen.

Kijk voor meer leuke recepten of inspiratie op mijn Instagramaccount @marlous_fitjourney.

Benodigdheden

Verwarm de oven voor op 180 graden
  • 75 gram kruidnoten
  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 gram meel*
  • Flinke toef kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze

Mix de bananen, eieren, kaneel en bakpoeder in een kom met een blender of keukenmachine

tot een glad beslag. Om opstuiven van het meel te voorkomen voeg je daarna pas het meel toe (scheelt een hoop schoonmaken ;)) en mix je het geheel opnieuw tot een glad beslag.
Houd 8 kruidnoten apart voor de garnering en breek de rest van de kruidnoten in stukken. Spatel vervolgens de gebroken kruidnoten door het beslag. Vet het bakblik in (liefst met kokosoliespray maar kan ook gewoon met boter) en doe het beslag in het bakblik. Leg de 8 hele kruidnoten bovenop als garnering.
Bak de kruidnotencake 25-30 minuten op 180 graden. Door er met een satéprikker in te prikken kun je er achter komen of de cake gaar is. Komt de prikker schoon/droog uit de cake, dan is hij gaar! Zo niet, nog 5 minuten extra in de oven.
*Voor de gezondere variant kun je havermoutmeel gebruiken