Instellingen

Skeletten van meer dan 100 Zwollenaren voor onderzoek in Leiden

archeologen van universiteit Leiden onderzoeken  botten
© Robbert van Cleef

LEIDEN - Ooit werden ze in Zwolle bij een kerk begraven. Maar de skeletten van meer dan 100 mensen die ruim twee eeuwen geleden in Zwolle leefden zijn nu voor onderzoek bij de Universiteit Leiden. Daar onderzoeken archeologen de botten om meer te weten te komen over hoe deze mensen leefden aan het begin van de 19e eeuw.

De Universiteit Leiden heeft met de nabestaanden van de Zwollenaren overlegd over het onderzoek. ‘We hebben hiervoor wel een draagvlak gecreëerd bij de lokale bevolking in Zwolle’, zegt onderzoeker Menno Hoogland.

‘Omdat de mensen gewoon geïnteresseerd zijn in het stuk geschiedenis dat wij uit een menselijk skelet kunnen halen.’

Verschillen tussen stad en platteland

De onderzoekers willen de Zwolse skeletten vergelijken met skeletten uit het landelijke Midden-Beemster uit dezelfde periode. Op die manier kan gekeken worden naar de verschillen tussen het plattelandsleven en het stadsleven.

‘Deze mensen leefden aan het begin van de industriele revolutie in de stad’, weet Hoogland. ‘Als ze bijvoorbeeld kromme botten hebben, zou dat erop kunnen duiden dat ze veel binnen gewerkt hebben. Bijvoorbeeld in een fabriek. Doordat je dan weinig zonlicht krijgt, heb je een gebrek aan vitamine D waardoor je boten buigzaam worden.’

Resultaten

De archeologen hopen eind volgend jaar de eerste resultaten van hun onderzoek bekend te kunnen maken.