Instellingen

OM: 200 uur werkstraf voor agent die man neerschoot bij Den Haag Hollands Spoor

Motoragent schiet man neer tijdens aanhouding in 2014
en motoragent die in oktober 2014 in de buurt van het Haagse station Hollands Spoor een Roemeense man neerschoot bij diens aanhouding, zou een werkstraf van tweehonderd uur moeten krijgen. Ook zou hij één dag de cel in moeten. De officier van justitie acht poging tot doodslag bewezen, zo bleek vrijdag. De Roemeense automobilist raakte zwaargewond.

DEN HAAG - Een motoragent die in oktober 2014 in de buurt van het Haagse station Hollands Spoor een Roemeense man neerschoot bij diens aanhouding, zou een werkstraf van tweehonderd uur moeten krijgen. Ook zou hij één dag de cel in moeten. De officier van justitie acht poging tot doodslag bewezen, zo bleek vrijdag. De Roemeense automobilist raakte zwaargewond.

De Roemeen had bij een controle op 6 oktober

. Hij ging er in zijn auto vandoor en reed in op agenten, die aan de kant moesten om niet geraakt te worden.

Toen een politievoertuig hem de weg versperde, stapte de man uit en ging hij er vandoor in de richting van station Hollands Spoor. De motoragent loste toen twee schoten, waarbij de Roemeen in zijn rug werd geraakt.

'Geen wapen'

Agenten mogen schieten bij een aanhouding, maar moeten zich daarbij aan regels houden. Volgens het OM is gebleken dat de man geen wapen bij zich had. Er zouden ook geen aanwijzingen voor zijn geweest. De agent waarschuwde de vluchtende verdachte niet dat er bij het niet opvolgen van zijn bevel tot stoppen, zou worden geschoten.

De uitspraak is over twee weken.